Aegina – en dagstur fra Athen

Aegina er en græsk ø der kun ligger små 30 km fra Athen. Øen er formet som en triangulær form og er omkring 88 km2 stor. Aegina lever i dag af turisme, oliven, figner, mandler og ikke mindst pistacienødder som de også sælger på hvert gadehjørne.

Man mener at Aegina har været befolket siden 2.000 år f.Kr. og dermed haft en vigtig rolle i den tidligere græske historie. Ifølge den græske mytologi stammer navnet fra Aeacus, som blev født på øen, og senere blev konge på øen, som han derefter opkaldte efter sin mor ”Aegina”.

Fra Athen til Aegina med hydrofærge

At komme til Aegina er ret nemt, og det er en god mulighed for at få en del af den græske ølandscharme mens man er på besøg i Athen. Aegina ligger nemlig kun små 45 minutter fra havnen Piræus, som er Athens største havn, hvor der afgår færger til stort set alle de græske øer.

Fra Athen centrum kan man tage Metrolinje 1 (Den grønne linje) til Piræus som også er endestationen og dermed ret nemt. Man skal bare huske at tage metroen den rette vej.

Gaderne i Athen
Herfra tog vi metroen linje 1

Når man kommer op fra metroen, går man mod vandet hvor man ret hurtigt kan spotte havnen, og skal se efter de forskellige indgange eller gates som de bliver kaldt. Der er mange forskellige boder hvor man kan købe billetterne direkte fra eller spørge om vej til den rigtige gate, hvis man mister overblikket på havnen.

Vi valgte selv hjemmefra at bestille billetterne et par dage før vi tog afsted, og det var ret nemt da de blev sendt til vores mobil. Det er altid en god ide at bestille billetter i god tid, da Aegina er en velbesøgt ø.

I kan bestille billetterne via Blue star ferries som vi gjorde og dermed fik sikret os en dagstur fra Athen. Nede på havnen stiger man ombord på en hydrobåd, som små 45 minutter senere ankommer til havnen i hovedbyen på Aegina og midt inde i centrum.

Foto: Aegeanflyingdolphins.gr: Hydro færgen man tager til Aegina fra Athen

Hvis man gerne vil opleve flere øer og kun har en dag, kan man med fordel overvejer et ø-hop rundt til tre forskellige græske øer. I kan bestille sådan en tur her (reklamelink).

Små hyggelige gader på Aegina

Aegina har mange seværdigheder i selve hovedbyen, som vi holdte os til og fik ret hurtigt brugt vores små 6 timer på øen. Lige når man kommer ind på havnen, fornemmer man hurtigt den charme byen byder på og man kan derfor ret hurtigt vælge at bevæge sig op i de smalle gader.

Udsigt udover byen og havnen i Aegina

Her støder man på små hyggelige cafeer og restauranter, små butikker og et lokalt marked med frisk fisk, grønsager og ikke mindst pistacienødder. Vi nød de små gader og slog os hurtig ned på en lille cafe og nød et glas kold hvidvin.

Gaderne i Aegina er små og hyggelig

Mens vi gik rundt i de små gader, stødte vi på Tower of Markellos som kan dateres tilbage til det 17. århundrede, hvor det blev bygget som et vagttårn. Det var en del af beskyttelsen på øen, hvor man fra toppen af tårnet kunne spotte ubudne gæster der var på vej mod øen. I dag står tårnet råt tilbage som en del af Aeginas historie. Man kan være heldig at der er åben i det lille kulturcenter, som i dag også er etableret indenfor i vagttårnet.

Tower of Markellos som er et historisk tårn i Aegina

Frokost i vandkanten

Efter en hyggelig tur i de små gader gik vi ned mod den lille strand der ikke ligger langt fra havnen, og man kan for et par euro leje en liggestol og nyde en frisk dukkert. Vores mål var dog ikke en dukkert, men en lækker frokost ved vandkanten – og det fandt vi. Faktisk i vandkanten, og vi sad så tæt på vandet, at vi valgte at smide skoene og dyppe vores tæer i havet, imens vi spiste en lækker frokost på Aegina.

Der ligger mange restauranter nede ved vandet, og vi kan ikke sige hvad for en der var bedst og prøvede kun en restaurant, da vi kun havde en dagstur på øen. Vi gik derfor efter princippet om – hvor der er mennesker, især lokale, må være godt og vi ramte rigtigt.

Udsigten fra vores lille strand restaurant helt ned til vandkanten. Vi havde udsigt til en af de lokale strande, som man kan nyde imens man er på Aegina

Vi fik en lækker græsk salat og friturestegt Calamari (blæksprutte) som smagte himmelsk, samtidig med vi nød roen som man finder på en græsk ø. Servicen var som forventet, nemlig meget afslappede og tjeneren havde bestemt ikke travlt. Han skulle jo også lige huske at snakke med de lokale som var samlet om et bord med en kop sort kaffe. Vi nød virkelig ø-livet og faldt ret hurtig ned i tempo ovenpå et par dage i Athen, som godt kan være en lidt hektisk by.

Vores frokost på den lille lokal restaurant ved vandkanten

Apollotemplet og det arkæologiske museum

Fra restauranten kunne vi se Apollotemplet og det arkæologiske museum, så vi blev hurtig endnu om, at det skulle vi da besøge. Og lad os sige det hurtigt, stedet var ikke overrendt. Vi betalte et par euros og bevægede os ind i en del af græsk historie.

Museet er faktisk Grækenlands første nationalmuseum, som blev grundlagt i 1829. Indenfor kan man se en masse forskellige fund, som man har gjort på øen. Der er en masse krukker, værktøj og optegninger fra øen igennem tiden og dens betydning. Selve museet må vi erkende var ikke det mest spændende, selv om selve bygningen og dens gårdhave er utrolig smuk.

Gårdhaven på museum ved Apollotemplet

Den store overraskelse og grunden til, at vi blev ret vilde med besøget, var udenfor ved Apollotemplet.  Der finder man nemlig en masse små ruiner, som man ret hurtig fornemmer, er en tidligere forhistorisk by som forsat står ret flot. Oppe fra selve Apollotemplet (som i dag kun har en søjle tilbage), får man en god udsigt udover den tidligere by, gaderne og vandsystemet som har præget den tidligere bydel.

Som de eneste turister stod vi på forhøjningen på Apollotemplet og nød udsigten over havet, stilheden og vinden i håret.

Havnen på Aegina

Efter en masse indtryk og en fantastisk udsigt udover den saroniske bugt, vendte vi tilbage til havnen for at nyde den sidste tid vi havde på øen. Her besøgte vi kirken Ekklisia Isodia Theotokou som ligger smukt lige ned til havnen.

Ekklisia Isodia Theotokou kirken som ligger nede ved havnen

Havnen på Aegina er ikke længere en stor fiskerihavn som i gamle dage, men mere henvendt til turisterne. Hele promenaden er dækket af restauranter og cafeer. Samtidig finder man de klassiske souvenirbutikker og ikke mindst forskellige boder som sælger pistacienødder. Vi faldt også for fristelsen og fik købt et kilo pistacienødder, pistacie-nutella og pistaciesmør.

Den sidste tid på øen tilbragte vi på en af gadecafeerne med en drink samtidig med vi betragtede livet på havnen, inden vores hydrofærge bragte os tilbage til Athen. 

Havnelivet på Aegina
Havnelivet på Aegina

Hvordan vi planlagde vores tur til Aegina

Vi bookede billetterne til færgen på vores mobil et par dage før, så vi bedre kunne kordinere med vejrudsigten. Det var ret nemt og vi bookede vores billetter her.

Hjemmefra havde vi intet planlagt og som I kan læse er det forsat nemt, bare at tage det som det kommer på øen. Selve hovedbyen som vi kom til, er nem at finde rundt på, og der ikke langt fra alle gaderne, havnen og seværdigheder. Så hvis I ligesom os holder jer til hovedbyen kan alle være med og man kan gå rundt til det hele.

I kan med fordel købe ”Turen går til Athen” hjemmefra, som også har en lille guide til øen og de omkringliggende øer, hvis man gerne vil ud på et lille ø-hop. Man kan også vælge at tage en arrangeret tur, hvor man besøger tre forskellige øer på en dag, hvor Aegina også er en del af denne tur. I kan finde link til sådan en tur her (reklamelink).

Hvis man har mere tid eller gerne vil bruge dagen på at cykle rundt på øen, kan man få nogen fantastiske oplevelser rundt på øen, der både byder på Temple of Aphaia, smukke strande og hellige kirker. 

Dennis nede på havnen med udsigt udover byen og Ekklisia Isodia Theotokou kirken

I bybilledet finder man masser af taxaer, som man kan hyre til en dagstur rundt på øen. Der findes også hestevogne som kan køre en rundt, hvilket vi ikke kan anbefale. Vi støtter generelt ikke dyr der bruges til at transportere turister rundt i hedende varme under kummerlige forhold. 

Man kan sagtes tilbringe et par dage på Aegina med et par lejede cykler. Vi tog gerne et par dage på øen. I kan finde hoteller på øen via booking.com (reklamelink), hvis gerne vil bruge et par dage på øen – det vil vi i hvert fald gøre næste gang.

I kan også læse meget mere om Athen, som vi har lavet en guide til her, og I kan også læse mere om hvordan vi brugte en lille uge i Athen her.

Husk også at følge os på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *