Athen – Storbyferie i Grækenlands hovedstad

Der mennesker alle steder, larm fra byens barer som fylder gaderne og vores taxa er på vej ind imellem en restaurant, der har valgt at dække op til deres spisende gæster på begge sidder af den smalle vej, som mest af alt minder om en gyde. Taxachaufføren finder vores hotel, som ligger midt på Micon Street i Monastiraki området, centralt i Athen.

Sådan startede vores første dag i Athen, da vi landet sent i Grækenlands hovedstad.

Athen er historisk by med græsk mytologi, som byder på utrolig mange oplevelser og gode muligheder for at komme rundt i hele landet. Vores mål for turen til Athen var at se Akropolis, spise græsk mad og finde byens charme – og alt det formået vi.

Grækenland er i dag en af de mest besøgte lande, som vi dansker besøger hvert år. Mange springer dog hovedstaden over og tager direkte videre til de græske øer.

Hyggelig gader i Athen

Hjemmefra havde vi hørt en masse forskellige holdninger til Athen som både beskidt, støvede og ucharmerende. Heldigvis lod vi os ikke påvirke af disse holdninger og fik en fantastisk tur til Athen, som virkelig gjorde et stort indtryk på os begge – så ikke sidste gang vi kommer til byen.

Akropolis – Græsk mytologi og storhedstiden

De fleste kender til græsk historie og haft en masse om græsk mytologi i folkeskolen. Og en dag i Athen byder på en historie lektion midt i byen. Alle steder finder man forskellige beviser på græsk historie og tidligere storhedstid. Akropolis kan man f.eks. se stort set alle steder i byen, da den ligger på en kæmpe høj midt inde i byen.

Efter en god nats søvn bød vores første dag også på et besøg i Akropolis. Vi kom den 29. september, hvilket åbenbart var den ”European Heritage Days” og gjorde alle de historiske steder i Athen var gratis. Vi startede derfor dagen tidligt og tog mod Akropolis. Fra vores hotel kunne vi gå direkte dertil ret nemt, men Akropolis kan nås både med bus, metro og tog, så nemt at finde lige meget hvor man bor i Athen.

Vi har skrevet om de 8 bedste oplevelser i Athen, som I kan finde her

Da Akropolis ligger oppe på en høj, får man også en fantastisk udsigt udover byen, og hele området emmer af en historisk stemning, hvor man går igennem den utrolig smukke indgang Propylæa for at komme ind i selve Akropolis. Inde i selve området finder man over 20 forskellige historiske bygninger og statuer. Området er på UNESCO liste over verdens kulturarv, hvilket man godt kan forstå når man går rundt i området.

Lige nedenfor Akropolis, ligger det nyere og meget dyrere museum, hvor flere fund fra området ved Akropolis bliver opbevaret. Utrolig smukt museum, hvor bygningen i sig selv gør det interessant at besøg museum. I kan bestille billetter både til Akropolis og Museum hjemmefra i en samlet billet her (reklamelink).

Akropolis Museum

Græsk historie midt i Athen

Det kan være en god ide at bestemme sig for hvilket historiske områder, bygninger mv. man gerne vil se i Athen – for der mange af dem. Vi valgte at gå videre mod Zeus Templet, som slet ikke står som i sin storhedstid, men forsat pryder gadebilledet med sin flotte søjler og man er ikke i tvivl om den storhed som templet tidligere har haft. Man kan se det meste af området udefra, hvis man gerne vil spare et par euro.

Hvis man ikke vil planlægge sin dag særlig meget, kan I også bare gøre som vi gjorde. Vi gik bare rundt i byen og stort set hvert 10 min. støtte vi på et nyt historisk sted som f.eks. Temple of Hephaestus, Arch of Hadrian, Hadrian’s Library mv.

Hercules Temple i Athen

Hvis I gerne vil have en rundtur i byen og få fortalt en masse om den græske historie, kan I med fordel hoppe på en ”Hop on Hop off” bus eller bestille en guide tur. I kan finde en masse muligheder for ture her (reklamelink).

Fantastisk madoplevelser i Athen

Athen byder på utrolig mange smukke gader. Vi boede selv i Monastiraki området som bød på utrolig mange restauranter, barer og hyggelige gader. Her kan I finde alt fra Michelin-restauranter til en græsk tavern som byder på god græsk mad.

Budapest er en by der også byder på lækker mad, og billigere muligheder for at besøg en Michelin-restaurant. Vi har lavet en madguide til Budapest, I kan læse her

Vi brugte de fleste af vores aftner i dette område, og fik smagt på en masse lækker mad og nyfortolkninger af Græsk salat, Fetaost indbagt i butterdej med honning og ikke mindst stegt Calamari med citron.

Frokost vi fik i Athen

Skråt overfor Parlamentet ligger The Bretagne Hotel (reklamelink), som er det mest luksuøse hotel i Athen centrum. Det på dette hotel Dronning Margrethe bor, når hun er på besøg i Grækenland. Vi aflagde også hotellet et besøg, for at nyde en Afternoon Tea, som var en dyr men lækker oplevelse. De har en tagrestaurant som skulle være ekstrem god, men vi havde ikke været ude i god tid, så vi kunne desværre ikke få bord.

Hotel Grande Bretagne lobby
Hotel Grande Bretagne lobby

Hyggelig gader og shopping i Athen

Shoppegaden i Athen ligger omkring Syntagma Square og hedder Ermou Street. Her finder I alt fra de kendte mærker i alle prisleje samt en masse lokale butikker, hvis I bevæger jer ned ad de små sidegader. Gaderne er flotte, rene og store. Og hvis man som os bevæger sig rundt i området, finder man hurtig små hyggelige gader og kirker, som ligger alle steder. For religionen fylder forsat en del i Grækenland, og man ser mange små ”bede” steder ind i væggen, hvor folk lige slår korses tegn, når de går forbi.

Kirke midt i Athen

På selve Syntagma Square ligger det græske Parlament, som ligger i det gamle kongeslot. En lidt ucharmerende bygning, som står lidt slidt i sand brun farve. Men selve Parlamentet ved Syntagma Square, står flot med monumentet ”The unknow soldier” og de græske vagter, der står flot i deres lidt spøjse dragter. Hver søndag kl. 11 er der officielt vagtskifte, som dog ikke kan sammenligne sig med vagtskiftet ved Amalienborg.

Grækenlands parlament
Grækenlands parlament, vagterne og monumentet “The Unknow Soldier”

Athen har også et by museum, som vi besøgte, da vi havde læst de havde en udstilling om det græske kongehus (som ikke længere eksistere). Men her blev vi godt nok skuffet. Et slidt og faldefærdigt museum, hvor der ikke står meget på engelsk. Vi så hvad vi skulle, uden at blive imponeret og ikke et besøg værd.

De Olympiske Lege i Athen

Grækerne opfandt det vi kender som de Olympiske lege i dag. Vi havde derfor valgt at bruge en dag på at besøge både det gamle- og det nye olympiske område i Athen.

Storbyen Denver i Colorado har budt på Vinter OL i 2030. Vi besøgte byen på en større road trip rundt i USA. Vi har skrevet en guide til byen her

Man skal ud i det græske fastland, hvis man gerne vil besøge byen Olympia, som var her de olympiske lege startede. Her blev de antikke olympiske lege holdt. Legene var den gang meget mindre end det store show det er i dag. Det sjove fra dengang er dog, at når man deltog skulle man være nøgen, da det kun var tilladt for mænd at deltage, og på den måde var man sikker på det ikke var en kvinde der gemte sig bag klæderne.

Panathinaiko Stadion
Panathinaiko Stadion i Athen

Midt i centrum af Athen ligger det nyere olympiske stadion Panathinaiko. Det har ligget samme sted i over 100 år og stod for det første nyere olympiske lege tilbage i 1896. Det bygget samme sted som et tidligere oldgræsk stadion var bygget, og det eneste større stadion i hele verden der er bygget af hvid marmor. Panathinaiko stadionet er en flot oplevelse, og vi nød virkelig at besøge steder, som forsat bliver brugt. Der f.eks. blevet holdt flere koncerter på steder, man kan løbe en morgentur på stadionet hver morgen og stadionet blev også brugt under de olympiske lege i 2004.

Den forladte olympiske by

Lidt udenfor centrum af Athen ligger den Olympisk by fra 2004. Et OL som vi begge huskede ret godt pga. de utrolig smukke stadioner der var blevet bygget og lige op af hinanden, så alt var samlet et sted. Samtidig var det i 2004 at det danske kvindelandshold i håndbold vandt guld – og den kamp husker de fleste forsat. Faktisk også det år Joachim B. Olsen vandt sølv i kuglestød.

Området ligger i dag helt ødet hen og forfalder. Det et godt eksempel på de projekter grækerne kastede sig ud i inden finanskrisen ramte dem hårdt. Vi gik stort set rundt alene i område, og kunne kigge ind i de forskellige stadioner, som forsat står store og flotte men godt rustne. Vi følte faktisk vi gik rundt i en forladt spøgelsesby og faktisk utrolig fascinerede, og skræmmende samtidig.

Det nemt at finde ud til den olympisk by, da man kan tage den grønne metrolinje – linje 1 mod Kifissia. Tæt på den olympisk by ligger et stort shoppingcenter – så vi kombineret det med lidt shopping og kop kaffe.     

Plaka – Athens hyggeligste område

Vi brugte også en hel formiddag i Plaka. Et område der både byder på små gader med en masse butikker som minder lidt om en ”nyere” basar og græsk ø charme midt i Athen. Plaka området er nemt at finde, da det ligger lige op af Akropolis, men nedefra og tæt på National Garden, som også er utrolig smuk og hyggelig.

Plaka bød på stejle gade og masser af trapper, street art og en stemning som var meget mere afslappet, og vi følte helt at vi var tilbage på en græsk ø, hvor man har alt den tid i verden. Et helt fantastisk område som man skal besøge når man er i Athen.

I Milano finder man hyggelig gader, god mad og gode shoppe muligheder. Læs om vores weekend tur til Milano her

Vi sluttede dagen af på Areopagus Hill som har en fantastisk smuk udsigt udover Athen og Akropolis.

Solnedgang over Athen fra Areopagus Hill

Besøg de græske øer fra Athen

Kun en metrolinje fra Athen centrum, ligger havnebyen Piræus. Herfra kan man tage på ø-hop mellem en masse af de græske øer. Vi havde hjemmefra valgt at tage at vi gerne ville besøg en af de øer, som ligger tættest for Athen, for ikke at bruge for langtid på transport frem og tilbage.

Valget for os faldt på Aegina. En græsk ø, som ligger under en times sejlads fra Piræus havnen. Men man kan sejle til stort set alle øer i Grækenland herfra. Man kan også vælge at tage en dags tur med ø-hop, hvor man besøger tre forskellige øer. I kan finde ø-hop turen her (reklamelink)

Aegina var en fantastisk oplevelse, som bød på dejlig frokost i vandkanten, græsk ø-liv og endnu mere græsk historie.

Vi har skrevet et helt indlæg kun om vores dagstur til Aegina, som I kan finde om her.

Udsigt udover Aegina

Hvordan vi planlagde turen

Vi fløj direkte til Athen med Norwegian, som gjorde det meget nemt og når turen ikke er mere end et par timer, er Norwegian et godt valg. SAS flyver også direkte til byen.

Som altid havde vi skaffet os ”Turen går til Athen og det græske fastland” (Reklamelink), hvor vi fik læst en masse op og også kunne læse om de forskellige øer, som ligger tæt på Athen som man kan besøge.

Hotellet vi boede på, var ret lækkert. Det hed 18 Micon Street (Reklamelink) og var et flot Boutique hotel som lå midt inde i gaderne ved Monastiraki området, som virkelig bød på hyggelig gader og lækkert mad. Hotellet lå også  godt for hele vores tur, da vi kunne gå til Akropolis, havde metro tæt på os og samtidig havde gode muligheder for at finde en god restaurant.

Hele turen havde vi planlagt selv og vi fandt selv rundt i byen. Man har dog gode muligheder for at book både guide-ture, billetter til indgangen ved Akropolis eller ø-hop nær Athen via Getyourguide (reklamelink)

Athen blev en by vi blev ret vild med, og vi kommer meget gerne igen.

I kan læse flere af vores blogindlæg fra Athen, som vi har samlet her.

Husk endelig at følge os på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *