Beirut – En uge i Mellemøstens Paris

Beirut er hovedstaden i Libanon, og bliver af mange omtalt som Mellemøstens Paris. Beirut byder på utrolig charme, arkitektur og moderne bydele, men også tidligere tiders borgerkrig præger forsat byen. Man kan finde kirker og moskeer lige ved siden af hinanden og så må man ikke glemme at spise en masse libanesisk mad, som er helt fantastisk.

Hvem kan sige nej til en god omgang Hummus, Tabouleh eller Sheefa. Vi kan ikke, så da vores snak om sommerferie fald på Libanon, blev vi hurtigt enige – Libanon og Beirut skulle besøges.

Man har mulighed for at tage en Hop-on-hop-off bus i Beirut, som man med fordel kan bruge, da en del af seværdighederne ligger forskellige steder i byen. I kan bestille turen her (reklamelink).

Gaderne i Beirut er meget forskellige – både flotte og ødelagte.

Krig og ødelæggelse i Beiruts gader

I 1975 udbrød der borgerkrig i Libanon, som satte sit præg på landet helt frem til 1990, hvor der endelig blev sluttet fred. Over 120.000 mennesker blev dræbt og over 1.000.000 libanoner var flygtet fra landet. Inden borgerkrigen var Libanon og specielt Beirut et velbesøgt land, med turister fra hele verden der nød det lækre vejr, libanesisk mad og den charme, som byen forsat byder på.

I Budapest kan man også mange steder se mindesmærker for 2.verdenskrig. Læs vores guide til Budapest her

Borgerkrigen foregik i hele landet, men de største kampe foregik i Beirut, som blev total bombet og ødelagt. Kampene foregik i gaderne, imellem bygningerne og Beirut var opdelt i to bydele – en kristen og en muslims bydel. Man ser forsat de store ødelæggelser når man går rundt i byen i dag.

Der står mange tomme og beskudte bygninger rundt i Beirut

Krigshotellet i Beirut – Holiday Inn

Holiday Inn, et femstjernet hotel stod klar i april 1975, og holdt en kæmpe åbningsfest. Hotellet skulle være med til at tiltrække endnu flere turister til Beirut, og ydermere tilbyde et ekstravagant hotel med udsigt udover havet.  Under et halvt år efter begyndte borgerkrigen og Holiday Inn blev belejret, smadret og total hullet med skudsalver.

Hotellet står forsat midt i Beiruts centrum som minde for krigen og dens ødelæggelser. Man har fra statens side besluttet, at hotellet skal stå som et mindesmærke for borgerkrigen, og dermed står det søndersmadret hotel forsat mellem nymoderne højhuse, som i dag skyder op i centrum af Beirut. En ret anderledes måde at mindes en krig, som en stor del af befolkningen selv har oplevet og forsat mindes. Der er lavet en ret god dokumentar om hotellet og dens betydning for krigen I kan se her:

https://www.youtube.com/watch?v=4DTGFcjRrQ4
Dokumentar om Holiday Inn hotellet i Beirut og dens betydning

Beit-Beirut – snigskytternes hovedbygning

Et andet sted i byen finder man Beit-Beirut som også er blevet fredet som et symbol på den tidligere borgerkrig. Inden krigen brød ud, var bygningen fyldt med lejligheder, hvor folk af middelklassen boende. Bygningen står i dag hel rå og ødelagt fra krigen. Bygningen blev hovedsalig brugt af snigskytter, og er derfor også fyldt med skudhuller.

I dag har man renoveret bygningen, som bliver brugt som et lille museum. Der findes generelt ikke meget om krigen i selve byen og landet, og befolkningen kan godt nævne den overfladisk, men vil helst ikke gå i detaljer eller snakke om krigsårene, hvilket vi selvfølgelig respekterede.

Borgerkrigen sluttede i 1990

Selv om mange tror det var ”for nyligt”, hvilket man selvfølgelig også kan argumentere for, når det er omkring 30 år siden. Krigen sluttede ikke med at nogen af de to sider vandt, men sluttede ved at man blev enig om at slutte fred og dele magten. Det gør også at landet i dag er en blanding af kristne og muslimer der lever side om side, og samtidig også deler magten i regeringen.

Ved krigens afslutningen bestemte man nemlig hvordan de forskellige poster skulle deles i fremtiden, og hvilket de forsat bliver. F.eks. er der fire topposter i landet, hvor Premierministeren altid skal være kristen, den næst vigtigste post skal være en muslim o.s.v. Den nationale forsamling (det vi kalder folketinget) deles i dag ligeligt med 50% kristne og 50% muslimer.

Selv om byen forsat er præget af datidens borgerkrig, er det ikke noget man mærker det store til i dag, og vi følte os ret sikker inden i selve byen når vi gik rundt. Der er ligesom i mange andre byer en del militær og politi i gaderne, men var kun med til at gøre, at vi følte os endnu mere sikker.

Religionen i centrum af Beirut

Alle steder i byen kan man se en masse kirker og moske lige op ad hinanden, som om det bevidst. En ret unik oplevelse, som også gjorde at religion er synlig flere steder rundt i byen, selv om du ofte ikke kan se på libaneserne, om de er kristne eller muslimer. Folk går rundt i stort set intet tøj ved siden af damer i Hijab. Det var med til at gøre oplevelsen i byen endnu mere interessant, for man følte ikke en splittelse og trykket stemning som vi f.eks. tidligere oplevede i Israel.

I Abu Dhabi ligger en af verdens største og smukkeste moskeer Sheikh Zayed Mosque. I kan læse om de bedste oplevelser i Abu Dhabi her

Inde i selve centrum af Beirut fandt vi Mohammad Al Amin Moskeen, som er placeret direkte på Martyr’s plads. En utrolig smuk bygning og religiøs bygning, som kan ses fra flere steder i byen. Vi besøgte moskeen, som var stor og flot inden i. Moskeen stod færdig i 2008, og blev bygget efter borgerkrigen. Den tilhører sunni-muslimerne og bliver ofte omtalt som the blue mosque pga. dens blå tegltag.

Lige ved siden af Mohammad Al Amin Moskeen ligger Maronite Cathedral of Saint George. En smuk katedral som allerede blev bygget tilbage i slutningen af 1800’tallet. Katedralen blev næsten total ødelagt under borgerkrigen, og blev derfor renoveret i til nuværende udseende tilbage i 2000.

Nijmeh Square og de romerske bade

Libanon er en tidligere Fransk koloni, hvilket man ser mange steder i byen. Landet fik sin frihed for kolonisterne tilbage i 1934, men man ser en stor del af den charme med små franske balkoner og arkitektur flere steder i byen.

Clock Tower på Nijmeh Square i Beirut

Den stil ser man også ved Nijmeh Square som står nyrenoveret og utrolig smuk med the clock tower midt på pladsen. Pladsen ligger lige op ad Parlamentet, så der er en del militær i området. Et godt råd – tag ikke billeder af Parlamentet, det kan de ikke lide.

Parlamentet i Beirut

Nijmeh Square ligger i selve centrum af Beirut, og her kan man nyde en masse hyggelige cafeer og små butikker. Man finder også her forskellige kirker og moskeer. Vi besøgte Saint George Greek Orthodox Cathedral og dens museum som ligger under jorden i en lille krypt.

Maronite Cathedral of Saint George indeni

Ikke langt fra pladsen ligger de tidligere romerske bade. Et historisk område som byen har vedligeholdt og restaureret efter borgerkrigen. Det står som ruiner, men man får en god fornemmelse af hele områdes tidligere romerske bad. Området er bygget op med en smuk lille park og træer, som skaber et utroligt smukt område. Lige bag badet ligger Grand Serail, som er der bygget i fransk stil, og det er her premierministeren for Libanon bor og arbejder.

I hele området omkring Nijmeh Square finder man grunden til at Beirut bliver kaldt ”Mellemøstens Paris”.

Shopping, arkitektur og kæmpe yachts – Rigdommen i Beirut

”I Love Beirut” står der på et stort skilt, hvor en masse lokale og turister står i kø for at få taget billeder. Skiltet ligger ved den gamle bazar, som nu er blevet totalrenoveret og i dag byder på en blanding af den gamle stil blandet med det nymoderne. Butikkerne i området byder ikke længere på krydderier, grønsager og frisk fisk, som man fandt i gamle dage, men nye butikker som Rolex, Prada og andre kendte luksus brand. En stor del af Beirut byder på shopping, men også meget præget af det, man ser i andre storbyer, og en Starbucks kan du også nemt finde. Vi oplevede dog ikke at det var billigere – tværtimod.

Der mange muligheder for smukke gader, shopping og god mad i Beirut

Mellem de tidligere ruiner af bygninger fra borgerkrigen finder man smuk arkitektur og skyskraber som skyder op alle steder. En kontrast som vi personlig elsker, og som minder en om den udvikling byen har været i siden 1990’erne. Det får arkitekturen i de nye bygninger til at stå endnu smukkere.

Arkitekturen i Beirut er meget forskellig og modernet

Nede ved vandet finder man en af de nyere investeringer som byen har fået bygget og som byder på en indsigt i byens mere velhavende befolkning og forretningsfolk – nemlig Zaitunay Bay.

Her ligger en masse store yachts og man ser mange smukke mennesker i badeshorts og bikinier, på de forskellige yachts. Langs promenaden ligger en masse lækre restauranter og kaffebarer, der dog også koster derefter. Vi valgte at nyde en frokost nede ved Zaitunay Bay, da udsigten og vejret opvejer den dyrere pris, som vi betalte for frokosten, der heldigvis også smagte fantastisk.

Fra Zaitunay Bay kan man gå langs vandet via en lang havnepromenade og dermed nyde havet på en lang gåtur eller tage en løbetur, som så mange andre gør allerede i dag.

National Museum of Beirut

Vi bevægede os ind igennem centrum og fandt Nationalmuseet. Vi har været på utrolig mange museer rundt omkring i verden, men det i Beirut var en af de bedste vi har besøgt. Museet er totalrenoveret og har en unik historie i forbindelse med borgerkrigen hvor en lokal mand gjorde det til hans livsopgave at opbevare nationale monumenter, malerier mv. under borgerkrigen. Dette er der en lille video man også har mulighed for at se på museum.

Vi har lavet en guide til de bedste oplevelser i Libanon, som I byder på historiske områder som Byblos, Baalbek og Anjar. I kan læse vores guide her

Nationalmuseet byder på smukke malerier, mumier og kister fra områder i Libanon, der som nation og land har en lang historisk betydning for hele Mellemøsten. Ottomaner riget og romerne har begge over forskellige tider i historien også sat sit præg på landet, som vi også tidligere så ved det romerske bad midt i centrum af Beirut.

Museumsudstillinger er gjort utrolig enkelt og flot, og som I kan se på billederne emmer det af klasse og giver derfor en bedre opsætning af udstillingerne, som tiltalte os meget. Vi brugte et par timer på museet og gik derfra med stor viden om landet, de historiske områder som f.eks. Baalbek og Byblos.

Raouche Rocks – Stenformationer i Middelhavet

Raouche Rocks eller Pigeon Rocks som de også kaldes, er to stenformationer midt ude i vandet, som står utrolig smukt med udsigt udover Middelhavet. Raouche Rocks er et ”must see” når man er i Libanon. Herfra får man en utrolig smuk udsigt og solnedgang, hvis man er så heldig.

Det siges at stenformationen er resterne af et sø-monster som den græske gud Perseus slog ihjel for at redde hans elskede Andromeda. Han brugte Medusa’s hoved til at forstene sø-monstret. Denne historie skal man nok tage med et gran salt, men det er forsat et besøg værd at tage ud til Raouche Rocks, som ligger lidt udenfor centrum af Beirut.

Raouche Rocks i Beirut med udsigt til Middelhavet

Vi valgte at gå til området, som dog ligger lidt udenfor centrum. Så man kan med fordel tage en taxa, en guidet tur eller en Hop-on-hop-off til Raouche Rocks.

Hvordan vi planlagde rejsen til Libanon

Hjemmefra valgte vi at booke de fleste ture rundt Libanon med Lebanontrip.com, som levede fuldt op til vores forventninger. I selve Beirut brugte vi dog ikke selskabet til at tage os rundt. Vi gik rundt i byen og nød udsigten, stemningen og alle de dufte man finder på hvert gadehjørne, da det libanesisk køkken byder på masser af krydderurter og krydderier.

Man kan med fordel book en rundtur i byen, hvis man gerne vil have mere historie eller ikke har en hel uge i byen, som vi havde. I kan finde en forskellige ture i Beirut her (reklamelink).

Fransk Altan i Beiruts gader

Vi fløj direkte til Beirut med MEA – Middle East Airlines. Vi startede vores ferie i Athen, som I kan læse om her. Så vores rute hed Athen – Beirut til Libanon, og fløj direkte hjem fra Beirut til København. Så man har gode muligheder for at flyve til landet og byen direkte fra København.

Hjemmefra havde vi købt Lonely Planets bog om Beirut. I kan finde guidebogen her (reklamelink).

Vores hotel i Beirut og vejret i byen

Der er mange gode hostels, Boutique- og femstjernede hoteller i byen. Vi valgte selv at bo på Kempinski (reklamelink) som ligger små 5 km. fra centrum. Et virkelig lækkert hotel, som eneste ulempe var, at de lå udenfor centrum. Hotellet er fantastisk hvis man vil kombinere badeferie med en storby som Beirut.

Vi vil dog en anden gang gerne bo inde i selve centrum, da vi mistede aftenerne inde i selve centrum, som helt klart er der det sker og der man også kan føle sig tryg. Skulle jeg afsted med min familie og børn, ville jeg dog helt klar booke mig ind på Kempinski hotellet.

Vi var i Libanon og Beirut i oktober måned, hvor vi havde mellem 25-30 grader de fleste dage. Vi gik rundt i shorts, og f.eks. ved Mohammad Al Amin Moskeen udleveret et klæde til at dække vores ben. Påklædningen er meget afslappet, til den finere side i Beirut.

I kan læse om vores andre indlæg fra Mellemøsten, som vi har rejst en del i her.

Husk endelig at følge os på Facebook og Instagram, hvor vi løbende lægger billeder og daglig dagbog op, når vi er afsted på vores ferier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *