De 8 bedste naturoplevelser i Nordjylland

At være turist i sit eget land kan noget, som man ikke oplever ude i verden. Der skal ofte mere til at imponere en, når man rejser rundt i sit eget land – sådan har vi det i hvert fald. Men da påske 2020 ikke blev som planlagt, ligesom for så mange andre, valgte vi at tage en tur til Nordjylland og nyde den fantastiske natur.

Der findes mange naturperler i Danmark, og vi har tidligere være på ”Aktiv ferie i Vejle”, som gav os indblik i en natur ved Vejle Ådal, som mindede om en amerikansk nationalpark. Så Danmark kan meget mere end de flotte marker og vandet som man ofte støder på i sin hverdag.

Vi har valgt at lave en guide til de bedste naturoplevelser vi havde på vores tur til Nordjylland. Og der findes helt klart flere smukke steder i Nordjylland, som vi ikke nåede at besøge og har til gode til en anden gang. Men håber alligevel denne guide kan inspirere andre til at blive turist i eget land. For det kan altså noget , der gjorde os ekstra glade helt inde i hjertet, og gav os en ekstra grad af nationalfølelse og kærlighed til vores fædreland – Danmark.

Naturstyrelsen har lavet en ret god hjemmeside som hedder ”Udinaturen” hvor man kan finde alle de vandreruter – store som små der findes i Danmark. Den brugte vi til at finde gode vandreruter i en del af områderne.

Vesterhavet ved Nordjylland mellem Løkken og Blokhus

1

Lille Vildmose

Lille Vildmose er et moseområde nær Aalborg, som tidligere har været med i kapløbet om at blive en dansk nationalpark. Det lykkedes ikke, men de kæmper stadigvæk for det. Lille Vildmose er en del af den danske naturkanon, og dermed en vigtig del af den smukke natur vi har i Danmark. Lille Vildmose er faktisk Danmarks største fredede område og Nordeuropas største lavlandshøjmose.

Området er mest kendt for at der tilbage i 2015 blev udsat Elge i området, og der stortrives de forsat. I lille Vildmose findes der også Kronhjorte, havørne, traner, og vildsvin. En helt fantastisk mulighed for at spotte en masse forskellige dyr og specielt hvis man er fugleelsker, har man gode muligheder for at spotte en masse forskellige ørne, falke, våger mv.

Da vi besøgte området på en solrig dag i april, fik vi virkelig nydt naturen. Vi spottede desværre ingen vildsvin, kronhjorte eller elge på vores tur, men det gjorde ikke noget – for naturen i området er så smuk at den alene er grunden til, at man skal besøge Lille Vildmose. Vi spottede en masse dådyr, forskellige ørne og fik også set traner med unger. Ret fed oplevelse, og I højgræsset lignede det næsten strudse, så vi blev først lidt forvirrede.

Gode råd:

 • Kom så tidligt eller sent som muligt, da dyrere er mest aktive om morgenen og ved solnedgang.
 • Tag gerne frokost med, da der er mange gode muligheder for at slå sig ned i naturen på en bænk og nyde en god frokost samtidig med man nyder naturen.
 • Man kan køre rundt i det meste af parken, så den er tilgængelig for alle, men der også gode muligheder for at vandre ud i Lille Vildmose til steder hvor bilerne ikke kan komme. Vi følte det meget som at køre rundt i en amerikansk nationalpark og spotte dyr.
 • Start med at besøge Lille Vildmose Centret som kan give jer en masse gode råd inden i bevæger jer ind i parken samt besøge deres vildttårn, som giver god udsigt udover området.
Lille Vildmose i Nordjylland

2

Furreby Strand (Bunkerområde)

Under anden verdenskrig blev Danmark besat af tyskerne, og på udvalgte områder langs Vesterhavet blev der etableret infanteristillinger og kystbatteri (bunker), som i dag forsat kan ses ved Furreby Strand lige nord for Løkken.

Området fandt vi utrolig smuk da der ligger bunker i bunkevis på stranden, som ved højvande ligner en lille lagoon og dermed er området lukket lidt inde og giver et ret unikt og faktisk smukt syn. Det er en del af Danmarks historien vi gerne havde været foruden, men det minder også en om hvor heldige vi er i dag, at leve i et frit og smukt Danmark.

Hele området omkring Furreby Strand byder på Vesterhavscharme med klitterne og stråtækte sommerhuse.

Gode råd:

 • I kan med fordel besøge Løkken, som kun ligger et par kilometer fra området. Vi valgte at gå fra Løkken by, hvor vi parkerede og gik derfra ned til området ved Furreby Strand.
 • Husk gode sko, da I har mulighed for at klatre rundt på bunkerne og specielt en fed oplevelse for børnene og samtidig en god mulighed for at snakke Danmarkshistorie med dem.
 • Ikke langt fra området ligger Kettrup Bjerge som også byder på bunkere. De står bare forsat oppe imellem klitterne, og en ret unik oplevelse med sommerhuse og klitter omkring bunkerne.
Bunkerområde nær Løkken ved Furreby Strand

3

Fosdalen

Fosdalen er en fredet kløft og selve området blev fredet helt tilbage i 1902. Området er også på den danske naturkanon sammen med Svinkløv, som ikke er langt fra dalen og kan ses fra skrænten, som du finder på vandreruten ”Tranum-Fosdal” som vi valgte at gå. Den er ca. 11 kilometer, men man kan vælge at dele den op eller tage smutveje som gør ruten kortere.

Vandreruten er moderat og går i ring. Så det er nemt at vælge et startsted, og lade bilen stå. Vi startede selv ved strandvejen ved Tranum, hvor der både er en naturlegeplads, bænke og toiletter.

Selve ruten byder på meget varieret natur, man kommer både forbi et kæmpe plantageområde, marker, ingeborgs-bakker og ikke mindst Fosdalen, som byder på en af de mest diverterede områder i dansk natur og igennem dalen løber en lille bæk. Ruten er også en premiumrute og lever derfor op til de skrappeste krav for en vandrerute i Europa.

Gode råd:

 • Start i løbet af formiddagen, hvor du oplever en masse fugleliv og en mere kølig temperatur.
 • Husk kameraet. Der er gode muligheder for at få utrolig smukke billeder og hvis I heldig, så fanger i et billede med en spætte som vi f.eks. mødte på vores vej.
 • Ved en af de gårde vi gik forbi var der et lille loppemarked, så husk småpenge, hvis noget skulle friste.
 • Der er gode muligheder for at nyde ens frokost på vejen, så pak endelig lidt frokost og husk rigelig vand.
 • Man kan også køre til Fosdalen, og selv gå rundt i området uden at tage på vandretur som vi gjorde.
Fosdalen I Nordjylland

4

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile er Danmarks største vandreklit, og består af en 1000 meter lang og bred sandbunke. At finde en ørken i Danmark er ret unik, og Råbjerg Mile levede da også op til vores forventninger og mere til. Området er utrolig stort, og byder på en smuk natur på de steder hvor sandbunken løbende har flyttet sig fra. Selve milen blev dannet for mere end 300 år siden og strækker sig vestpå fra Skagerrak.

Dengang selve milen startede ødelagde den naturen og det tilstødende landbrug, som ikke kunne fungere med alt sandet i området. Tilbage i 1900 købte staten området, for på den måde at redde området og i 1921 blev Råbjerg Mile fredet.

I 2018 blev Råbjerg Mile en del af den danske naturkanon sammen med Skagen by, som ikke ligger langt fra milen. Vi nød virkelig området, som mindede os om vores tidligere ferier til Dubai og Abu Dhabi hvor man også kan opleve en masse ørkenområde.

Gode råd:

 • Tag gode sko på som er nemme at tømme for sand. For en ting er sikkert, man får sand alle steder og specielt i skoene.
 • Pas på kviksand, som også findes i området og man kan synke ret dybt alene i sandbunkerne.
 • Besøg den tilsandede kirke i nærheden, som er en kirke der blev tilsandet af milen og hvor der i dag kun står selve kirketårnet tilbage.
Råbjerg Mile – Danmarks største “ørken” område

5

Grenen ved Skagen

Oplev Danmarks mest nordligste punkt – Grenen. Det en fantastisk mulighed for at stå med begge ben i både Skagerrak og Kattegat. Her mødes de to have og man bliver derfor mødt af en unik naturoplevelse, som skaber de bedste muligheder i Danmark for at spotte sæler og marsvin.

I selve havene omkring Grenen er dyrelivet stort og vi så utrolig mange forskellige fuglearter som dykker ned fra luften i vandet for at fange fisk, som åbenbart stortrives lige der hvor de to have mødes. Det er også ved Grenen man kan være meget heldig at se hvaler og spækhuggere, som de sidste par år med års mellemrum er dukket op nær Grenen og Skagen.

I området ligger der også en del bunkere, som man kan komme helt tæt på, og dermed få et indblik i en del af Danmarks historie fra 2.verdenskrig. Fra start til enden går man ca. 30 minutter ved vandet langs klitterne og om sommeren har man mulighed for at tage Sandormen, som kører nede på strandkanten ud til Grenen.

Landskabet omkring Grenen er fredet.

Gode råd:

 • Skagen er en oplagt mulighed at besøge, når man er i området. Skagen er kendt for de mange fyrtårne og gule huse som man finder alle steder i den hyggelige købstad.
 • Man må ikke bade ved Grenen, da de to have der mødes skaber utrolig meget strøm i vandet, så det forbudt at bade i området. Man må dog gerne soppe og have to fødder i begge have samtidig. Ret unik oplevelse.
 • Besøg bunkermuseet som ligger i starten af ruten ned til Grenen og husk også at mindes Holger Drachmanns Grav som ligger samme sted.
 • Tag en tur med Sandormen ud til Grenen. Men de tager ikke kort, så husk kontanter.
Sæler ved Grenen, som ligger nær Skagen

6

Kysten ved Svinkløv

Svinkløv badehotel har de fleste hørt om. Det brændte ned for et par år siden og er nu blevet bygget op til en ny storhedstid. Men området omkring Svinkløv er også ret unikt med sin brede strande og klitter ved Jammerbugten. Området er udvalgt til naturkanon og valgt ud fra området byder både på hav, kystslette, vandløb, klitter og skov på én gang.

Kysten ved Svinkløv er også kendt for ”Badehotellet” som bliver vist på TV-2. Det er nemlig i dette område de fleste scener fra stranden foregår, når de ikke er optaget i studiet.

Gode råd:

 • I har mulighed for at bo på Svinkløv Badehotel eller spise både frokost og aftensmad på hotellet. Men husk at bestille i god tid, da det meget populært at bo på badehotellet og deres restaurant har vundet flere priser. I kan booke værelse og bord på restauranten her.
 • Udforsk området omkring Svinkløv, som dækker ca. 7 km. kyststrækning. Det højeste punkt ved Stenbjerg Klit er omkring 52 m.o.h.
 • Ikke langt fra Svinkløv ligger Fosdalen, så kombiner besøget med denne naturperle, som også er på den danske naturkanon sammen med Svinkløv.
Svinkløv Badehotel, som ligger i det område “Badehotellet” er optaget

7

Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr blev verdenskendt da det sidste år blev flyttet væk fra kanten af Vesterhavet. Den barske natur i området, har gjort at sandbakkerne fortsat flytter sig, og havet æder sig langsomt ind på klitten, som dermed gør, at fyret på et tidspunkt igen skal flyttes.

Vi må erkende at området var et af de bedste steder vi besøgte. Der en blanding af ro og vildskab på et og samme sted. Havtornebuskene som præger starten af området og fårene som går og græsser imellem giver en helt unik setting for fyret, som står smukt med sandet omkring sig. Bevæger man sig ud til kanten og ser ned i havet får man også et godt indtryk af den natur som præger området.

Rubjerg Knude Fyr blev opført tilbage i år 1900. Men allerede efter få årtier var man nødt til at lave beplantning i området, for at få styr på sandet, som dominerer området ligesom ved Råbjerg Mile. Dette lykkes ikke og i 1950’erne måtte man fjerne bevoksningen og grave en stor del af sandet væk, for at skibene forsat kunne se lyskeglen fra havet. Til sidst gav man op, og Fyret blev sidst brugt i 1. august 1968.

Siden er Rubjerg Knude Fyr blevet brugt som en del af Vendsyssel Historisk Museums formidling og historie om fyret og menneskernes kamp med naturen.

Gode råd:

 • Man kan komme op i Rubjerg Knude Fyr, men hold fast på hat og briller for det blæser en del deroppe.
 • Besøg det nærliggende Vendsyssel Historiske Museum som ligger ikke langt derfra på Strandfogedgården.
 • Et par kilometer fra fyret kan I også se den tilsandede kirkegård. Også en ret unik naturoplevelse.
 • Der findes en del gode vandreruter der går forbi Rubjerg Knude f.eks. Nordsøstien, Hærvejsstien mv.
Rubjerg Knude Fyr i Nordjylland

8

Thorup Strand (Fiskerbådene på land)

Gutterne på Kutterne har man kunne følge over flere sæsoner på TV-2. Det er på Thorup Strand gutterne bor og arbejder. Strandene er fyldt med fiskekuttere som ligger på stranden og giver en sublim mulighed for at få et indblik i det hårde fiskerliv.

Hvis man er heldig, kan man opleve bådene både blive slæbt i vandet og op fra vandet med traktor. Man ser det flere steder langs Vesterhavet at der ligger en enkelt eller to fiskerkutter på land, men ved Thorup Strand ligger der ofte 10-15 fiskekutter på land, og giver en god mulighed for at komme helt tæt på både fiskerne og bådene.

Vi blev ret betaget af området, som er en blanding af hav, strand, by og sommerhusområde.

Gode råd:

 • Bådene bliver sat ud i løbet af natten og tidlig morgen. De kommer ofte retur igen om eftermiddagen, men aldrig på et bestemt tidspunkt. Så hvis man vil se det, kræver det lidt tålmodighed.
 • Gutterne på Kutterne har åbnet en fiskebutik på stranden, så man kan købe lidt lokal fisk fra røgeriet.
 • Husk kameraet, for man har mulighed for at få nogen ret gode billeder af fiskekutterne på stranden, som er ret fantastiske at se.

I kan læse meget mere om vores oplevelser rundt i Danmark der både har budt på Dragefestival på Fanø, Miljøvenlig ophold på Kragerup Gods og mange andre unikke oplevelser man kan finde i Danmark. I finder alle vores indlæg fra Danmark her.

Husk endelig at følge os på Facebook og Instagram – så vil I løbene bliver opdateret med nye blogindlæg og billeder.

De strandende fiskebåde ved Thorup Strand

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *