De 8 bedste oplevelser i Athen

Da vi luftede for venner og familie at vi skulle en tur til Athen fortalte mange, at det var en støvet og beskidt by uden de store oplevelser andet end Akropolis. Så vi tog afsted til Athen uden de store forventninger, og blev virkelig positiv overrasket. Athen blev en oplevelse vi ikke ville have været foruden og vi kommer meget gerne igen.

Athen byder på mange hyggelige gader, fantastisk mad og en by med en historie der forsat fylder meget i bybilledet. Alle steder kan man se historiske antikke bygninger fra Grækenlands storhedstid og en by der er nem at finde rundt i. Infrastrukturen er nem at finde ud af, og der går metro rundt til de fleste steder i byen og ud til lufthavnen.

Gaderne i Athen
Gaderne i Athen med udsigt til Akropolis

Vi har valgt at samle de 8 bedste oplevelser i Athen her – så glæd jer til at besøge Grækenlands hovedstad, som virkelig byder på en fantastisk mulighed for et stop inden man tager videre til en af de græske øer eller for en forlænget weekendtur.

Hvis man gerne vil have en guidet tur i området, kan man finde det her.

”Indlægget indeholder reklamelinks”

1

Akropolis

Akropolis er på listen over verdens kulturarv – Unesco. Mange forbinder Athen med Akropolis, hvilket er fuldt forståeligt. Akropolis fylder nemlig meget i landskabet, da den ligger på en høj midt inde i byen og man kan stort set altid se Akropolis, når man går rundt i Athen.

Akropolis i Athen som vi kender den i dag, stammer tilbage fra omkring år 460 f. Kr., men man har fundet beviser på aktivitet i området fra omkring år 6.000 f. Kr. og dermed i mange tusind år været et helligt område og unik placering med sin bakkede flade top.

De mest kendte bygninger som man ser i dag ved Akropolis er Parthenon, Athena Templet, Dionysos-teateret samt mange andre bygninger, som gør besøget helt unik. Man går rundt i historien, og lærer en masse om området endte alene med at læse skilte eller tage en guide med. Vi gjorde det alene og læste en masse info-skilte samt bogen”Turen går til Athen og de græske øer”, som gav os god viden om området og dens betydning.

Vidste I f.eks. at Parthenon templet tidligere har været en Moske og et krudtlager.

Gode råd:

 • Kom tidligt og helst når de åbner. Det er Athen og Grækenlands mest besøgte turistattraktion, og derfor er der mange mennesker, busser og krydstogtsgæster, som besøger Akropolis hver dag.
 • Man kan komme gratis ind i Akropolis hver søndag mellem 1. november til 31. marts samt den 6. marts, 18. april, 18. maj, den sidste weekend i september og 28. oktober. Ellers koster det 20 euro at besøge Akropolis.
 • Husk endelig at besøge ”The Akropolis Museum”, som har en fantastisk udsigt udover Akropolis, meget mere historie og en masse fund fra Akropolis’ storhedstid. Museets arkitektur er alene et besøg værd. I kan med fordel købe billetter hjemmefra og springe den lange kø over. I kan købe dem her.
Akropolis
Parthenon ved Akropolis

2

Gader i Plaka

Lige under Akropolis ligger de smalle gader i området Plaka. Området byder på græsk ø-stemning, streetart og smukke historiske bygninger. Gaderne er stejle og flere steder skal man op ad små trapper, hvor man kun kan gå en ad gangen. Der findes en charme i området, vi ikke fandt andre steder i Athen. Faktisk fik vi fornemmelsen af at være tilbage på Aegina eller en anden lille græsk ø.

Der findes en masse små hyggelige butikker, snoede gader og mulighed for at dufte til de smukke blomster man finder alle vegne i området. Man har også gode muligheder for at spise på en af gadernes restauranter (hedder det ikke taverna) som byder på klassisk græsk mad, med en fantastisk udsigt og charme.

Vi følte virkelig vi havde fundet et ”gemmested”, hvor vi ikke mødte mange turister, da vi første bevægede os op i de små smalle og snoede gader.

Gode råd:

 • Området er stort, så find endelig op i højden langs kanten til klippen hvor Akropolis ligger. Så får I nemlig den helt rigtige græske charme og stemning i Anafiotikaområdet. Vi oplevede de fleste gader som mennesketomme, da de fleste turister bliver nede i starten af området
 • Det er muligt at gå på museum i området, hvor f.eks. det jødiske museum og Folk-art museet ligger.
 • I kan med fordel besøge området samtidig med, I skal se Mosque of Mehmet, Bath of the Winds eller Tower of the wind, som vi alle krydsede på vejen.
Gaderne i Plaka
Hyggelig gaderne i Plaka

3

Panathinaiko Stadion

Dette stadion har stået samme sted i flere tusind år, da det startede med at blive brugt til de Panathenæiske lege til ære for gudinden Athene. Stadionet er blevet renoveret over flere gange, men står i dag som tilbage i 1896, hvor de første nyere Olympiske lege blev afholdt. Hele stadionet er bygget i hvidt marmor og det største af sin slags.

Stadionet står forsat stort og flot i sin fulde størrelse midt i Athen, og kan rumme over 45.000 tusinde tilskuere. Panathinaiko Stadion blev genbrugt i 2004, hvor både bueskydningskonkurrencen, kuglestød og finalen i maratonløbet sluttede på stadionet.

En kæmpe oplevelse som er alt hvad man forventer af den græske storhedstid og de tidligere Olympiske lege. Vi følte os meget beæret over at se sådan et smukt mesterværk og det er helt klart et besøg værd når man er i Athen.

Gode råd:

 • Man kan se hele stadionet udefra og kan dermed slippe for at betale indgangen, men man får helt klart den største oplevelse ved at bruge et par euro på at komme helt ind på stadionet.
 • Man kan være heldig at blive en del af en koncert på stadionet, da både Bob Dylan, Tina Turner og Metallica har optrådt på Panathinaiko Stadion.
 • Det er muligt at morgenløbe på stadionet mellem 7.30 og 9.00. Man skal udfylde en formular som man finder på deres hjemmeside her.
 • Indgangen koster 5 euro og halvpris til eu-borger over 65 år og studerende. Børn under 6 er gratis.
Panathinaiko Stadion
Panathinaiko Stadion i Athen

4

Det græske parlament

Det græske parlament ligger midt i Centrum og lige op af det verdenskendte Hotel Bretagne Grande. Pladsen foran parlamentet er stor og flot, og man kan hver dag se soldaterne i deres mindre kønne nationaldragt passe på parlamentet og monumentet for ”The Unknow Soldier” som hylder faldne soldater. Parlamentsbygningen er det tidligere royale slot som stod færdigt i 1843, men har været brugt som parlament siden 1934. Grækenland har nemlig ikke længere et kongehus.

Der er officielt vagtskifte hver søndag kl. 11, som er mindre glamourøs end det vi kender fra Amalienborg, men dog stadigvæk en oplevelse, da deres dragter og udtryk er en oplevelse i sig selv.   

Gode råd:

 • Kom i god tid til vagtskiftet, da der er mange turister samlet. Det sker hver søndag kl. 11 foran monumentet ”The Unknown Soldier” ved Syntagma Square.
 • Man kan komme på rundvisning inde i Parlamentet hver fredag og mandag kl. 15 i juni, juli og september måned. Der skal bookes minimum 5 dage i forvejen og turen tager ca. 1 ½ time. I kan booke billetter via Parlamentets hjemmeside, som I finder her.
Grækenlands parlament
Grækenlands parlament, vagterne og monumentet “The Unknow Soldier”

5

OL-byen 2004

I 2004 holdte Athen de olympiske lege igen i byen og for første gang i nyere tid. De olympiske lege startede i Grækenland i byen Olympia tilbage i 776 før vores tidsregning. De nyere Olympiske lege blev etableret i Athen og blev afholdt for første gang i 1896 hovedstaden.

De Olympiske lege blev en dyr affære for Athen som byggede en hel ny bydel og brugte flere hundrede millioner Euros for at vise verden det bedste af Grækenland, og for at fejre, at De olympiske lege kom tilbage til landet.

I dag står bydelen og den olympiske by helt forladt tilbage. Faktisk helt spøgelsesagtigt og forladt med ødelagte stadioner, ukrudt og døde træer alle steder samt kun en enkelt bygning der forsat bliver brugt, som vi oplevede det – nemlig svømme stadionet. En ret unik oplevelse i Athen, som vi brugte god tid på at udforske. Og en unik oplevelse, når man som os, kan huske legene tilbage i 2004.

Gode råd:

 • Man kan tage metrolinje 1 (den grønne linje) mod Kifissia til den olympiske by
 • Husk det gode kamera da man kan få nogle ret unikke billeder fra en ”forladt” by
 • Tæt på den olympiske by, kan I finde et af de største shoppingcentre i byen, nemlig Golden Hall Mall. Vi besøgte Golden Hall Mall efter vores tur i den olympiske by og fik nydt lidt shopping, og en kop kaffe.
OL-byen i Athen fra 2004
OL-byen i Athen fra 2004

6

Areopagus Hill (Smuk solnedgang)

Ved Areopagus Hill får man den smukkeste solnedgang udover Athen og en mulighed for også at se Akropolis nedefra i en flot udsigt. Areopagus Hill er faktisk nedskrevet i ”det nye testamente” da Paulus efter sigende holdte en større tale på klippen, for at missionære kristendommen udover de athenske borgere tilbage i år 51.

Man skal vandre en del op ad en masse stejle gader og derefter klatre lidt rundt på nogle klipper for at finde den helt rigtige plads, men så bliver man også forkælet med en fantastisk solnedgang. Udsigten fra klippen giver en mulighed for at se stort set hele Athen oppefra, og man kan spotte en masse andre historiske bygninger og hyggelige gader fra klippestykket.

Gode råd:

 • Kom I god tid, for I er ikke de eneste der har fundet dette ”gemmested” og udsigt udover Athen. Men det er helt klar det hele værd med en smuk solnedgang
 • Det er gratis og vi oplevede flere sælgere i nærheden, så man kunne købe en kold vand, øl eller sodavand
 • Kombinere det muligvis med Akropolis, hvis I kommer i løbet af eftermiddagen, da det ligger tæt på indgangen til Akropolis
Solnedgang udover Athen
Solnedgang udover Athen fra Areopagus Hill

7

Hotel Grande Bretagne

Hotel Grande Bretagne i Athen, er en af de mest luksuriøse hoteller I finder i byen. Hotel Grande Bretagne er det hotel, som Dronning Margrethe altid bor på, når hun besøger Athen og står forsat utrolig flot som en lomme fra tidligere tiders epoke for hotellet, som blev bygget tilbage i 1842. Under 2. verdenskrig besatte nazisterne hotellet, og brugte det som deres hovedkvarter. Hotellet blev totalrenoveret i 2003, og huser i dag over 320 værelser og suiter samt en restaurant på taget og et af de eneste hoteller i Athen centrum som har sin egen swimmingpool.

Vi besøgte hotellet og nød en dejlig Afternoon Tea i deres vintersalon, som lå utrolig flot midt i hotellet. Her fornemmede vi hotellets stemning som et af de mest luksuriøse hoteller i Athen.

Afternoon tea bød på et lækkert glas champagne og the, en masse små kager, sandwich og lækre scones. En fantastisk måde at opleve Athen fra en anden side og få indtrykkene fra et historisk hotel.

Gode råd:

 • Man skal være påklædt ”Casual Smart”. Vi havde shorts og skjorte på, hvilket godt kan lade sig gøre om eftermiddagen. Til middag forventes der lange bukser og lukket sko.
 • Bestil gerne bord i god tid, da der ofte er udsolgt. Specielt hvis I gerne vil spise på deres tagterrasse restaurant GB Roof Garden Restaurant. I kan finde de forskellige restauranter på hotellet her.
 • I kan bo på hotellet som starter på omkring 2.400 kr. pr. nat. I kan finde gode tilbud her.
Hotel Grande Bretagne lobby
Hotel Grande Bretagne lobby

8

Ø-livet nær Athen

Man kan tage til stort set alle øer i Grækenland fra Athen, så en god mulighed for at kombinere Athen med det græske ø-liv. Hvis man ligesom os ikke skal videre til en af øerne, men gerne vil besøge en af de nærliggende øer, har man gode muligheder for det.

Vi valgte at tage en en-dagstur til Aegina og fik en unik oplevelse, hvor vi mærkede det stille tempo, som der er på de græske øer. Turen til Aegina tager under en time og vi brugte over 6 timer på øen, på at spise en god frokost i vandkanten, se en del af den antikke by på øen og nyde de smukke gader i byen, som byder på gode muligheder for at købe en masse lækre græske delikatesser. Øen er specielt kendt for pistacienødder, og vi fik derfor fyldt godt op med forskellige former for pistacienødder og produkter.

Gode råd:

 • Bestil gerne billetter hjemmefra, da der i højsæsonen ofte er udsolgt flere dage frem i tiden. I kan bestille en tur til Aegina her.
 • Mange forskellige selskaber tilbyder en en-dagstur med ø-hop, hvor man besøger tre forskellige øer. I kan bestille en tur her.
 • I kan tage metrolinje 1 (den grønne linje) mod Piraeus, som også er sidste stop på linjen og derfor meget nemt at finde ned til havnen. Gå ned mod vandet og se efter de forskellige indgange som går fra 1-10. Nemt at finde og grækerne er søde og hjælpe jer frem til det rigtige sted. Kom dog i god tid, da området er stort.
Havnelivet på Aegina
Havnelivet på Aegina

Vi har skrevet en masse forskellige guides til andre byer rundt omkring i verden I kan finde her.

Vi har lavet et indlæg om hvordan vi brugte en lille uge i Athen. Den kan I læse her og få et indblik i hvorfor Athen er en fantastisk by der er værd at besøge.

Husk endelig også at følge os på Instagram og Facebook.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *