De 8 bedste oplevelser i Budapest

Udsigt udover Budapest
Budapest er verdens eneste Spa-hovedstad med termiske bade alle steder. Man kan prøve en billig Michelin-middag. Komme på rundvisning i det nygostisk Parlamentet og man kan også nyde en fantastisk udsigt fra Fiskerbastionen udover Budapest. Vi har derfor valgt at lave vores egen lille guide til Budapest, med vores bud på “De 8 bedste oplevelser i Budapest”.

“Indlægget indeholder reklamelinks”

1

Parlamentsbygningen

Ungarns største bygning er Parlamentet og en utrolig smuk bygning. Parlamentet er byens hovedværk og står utrolig smukt ved Donaus bred på Pest-siden. Bygningen er bygget i nygostisk stil og er over 268 meter lang, 11 meter bred og en 96 meter høj kuppel, som indvendig kan ses ved kronjuvelerne, som stadigvæk opbevares og bliver bevogtet døgnet rundt, selv om Ungarn ikke længere har et monarki. Parlamentet har over 692 rum, og bliver til dagligt brugt af de folkevalgte politikere.

Bygningen er utrolig smuk både indvendig og udvendig. Og derfor en stor fornøjelse at man kan få en rundvisning indenfor med en guide.

Pladsen ude foran Parlamentet er en oplevelse i sig selv, da man kan se gule sporvogne køre forbi, en kæmpe flagstang hvor nationalflaget svajer og bliver bevogtet døgnet rundt samt to andre smukke bygninger som i dag huser et museum for etnografi og ministeriet for landbrug.

Historien går på, at der tilbage i slut 1800’tallet blev udstedt en konkurrence om at tegne et nyt Parlament. Juryen valgte disse tre bygninger, og valgte at bygge alle tre samme steder. Det også derfor arkitekturen og stilen er så forskellige. Så sæt endelig tid af til at nyde pladsen foran Parlamentet, som er utrolig smuk og en oplevelse i sig selv.

Gode råd:

 • Man kan få en rundvisning i Parlamentet som man skal booke i rigtig god tid, da der ofte er udsolgt flere dage og uger i forvejen. Man kan bestille en måned før via Parlamentets hjemmeside.
 • Der er mulighed for at tage både Metrolinje 2, forskellige busser og sporvogne direkte til Parlamentet.
 • Ovre på den anden side af Donau-floden kan man få nogle flotte billeder, og dermed hele turen værd. Man kan også få nogen gode billeder oppe fra Fiskerbastionen og Buda-slottet.
 • Tag en aftensejltur på Donau-floden, hvor man kommer forbi Parlamentet, og kan opleve det lyst op om aftenen. I kan bestille sejlturen hjemmefra her.
Parlamentet i Budapest

2

Fiskerbastionen

Fiskerbastionen er et smukt hvidt fæstningsanlæg på Buda-siden, som giver en fantastisk udsigt udover Pest-siden, hvorfra man kan se både Parlamentet, Skt. Stefan-katedralen og kædebroen.

Pladsen foran Fiskerbastionen er præget meget af en masse gadesælgere og turistbutikker, men man har også mulighed for at opleve Matthias-kirken som er meget anderledes end andre kirker, med det flotte og farverige tag med glaseret tegl.

Fiskerbastionen blev bygget tilbage i 1895 og stod færdig i 1902. Hele anlægget er mere et monument, som skulle minde om de store kampe der er blevet kæmpet på højen. For I gamle dage var det fiskernes ansvar at beskytte den del af byen – og derfra kommer navnet på monumentet. Byggestilen er ligesom Parlamentet i Nygotisk stil.

Gode råd:

 • Man kan opleve det meste af Fiskerbastionen gratis, men skal betale for at komme op på selve fæstningsanlægget. Om man får bedre udsigt, er vi svar skyldig, da vi tog den gratis del.
 • Sæt god tid af til at se hele området omkring Fiskerbastionen, da der ligger mange smukke små gader, Matthias-kirken og selve Buda-slottet oppe på Buda-højen som man kan kombinere sit besøg med.
 • Tag på forskellige rundture i området. I kan f.eks. prøve en Segwaytour ved Buda-siden, hvor man både kommer forbi Fiskerbastionen, Buda-slottet, Matthias-kirken mv. I kan finde turen her.
 • Der er flere muligheder for at komme op til Buda-højen, men den mest nostalgiske måde er med kabelbanen Sikló.  
Fiskerbastionen på Buda-siden

3

Sankt Stefans Basilika

Vi har rejst meget og oplevet så mange kirker, at vi ikke har styr på hvilke og hvor mange. Men Sankt Stefan Basilika (Domkirken) i Budapest er en af de smukkeste vi har oplevet. Udefra ser den ret firkantet ud, da den ligger på en plads, hvor man kan se den hele vejen nede fra Kædebroen. Og selv der er den flot, dog meget enkel udefra. Indenfor er det en hel anden historie.

Domkirken står utrolig smuk, med masser af små lommer rundt i kirken. Selve kuplerne er meget velholdte med smukke farver og malerier. Vi oplevede både folk i skriftestolen og folk der sad og bedte, men også mange turister.

Sankt Stefans Basilika er bygget i nyklassicistisk stil tilbage i 1851, hvor selve kuplen blev tilføjet efter 1867, da den oprindelig var styrtet sammen pga. dårlig byggestil.

Lidt atypisk kan man opleve en mumificeret arm inden i kirken, som stammer fra Ungarns første kristne konge tilbage fra 1000’tallet.

Gode råd:

 • Foran domkirken findes der en masse lækre spisesteder, hvor man med fordel kan spise en god frokost eller middag, når man er i området.
 • Det ”gratis” at besøge domkirken, men man kan donere til kirken, hvilket forventes og de kommer ligefrem med forslag til hvor meget man skal donere. Der står en sød ”vagt” og holder øje med, at man donerer.
Domkirken i Budapest

4

Kur- og spabadene

Budapest bliver kaldt verdens eneste spa-hovedstad. Og det der en grund til. Hele undergrunden er fyldt med varme kilder, som flyder gennem de mange forskellige kur- og spabade man kan finde i byen. Man finder de forskellige spaområder midt inde i byen og i forskellige parker. Vi havde selv fornøjelsen af at prøve Széchenyi-badene som ligger i byparken i Budapest.

Vi kom tidligt derud, men vi var ikke de eneste, så det en god ide at komme så tidligt som muligt. Der var faktisk flere hundrede mennesker allerede, da vi kom frem, og havde svært ved at finde en liggestol udenfor. Indenfor er der flere forskellige bade med varme kilder, saunaer og dampbade. Man har mulighed for at tilkøbe spa-behandlinger og forskellige specielle kurbade som f.eks. øl-bad.

Temperaturerne er i gennemsnit 28-30 grader. Så man får hurtig varmen, sammen med alle de andre lokale og turister.

Gode råd:

 • Tag selv håndklæder, shampoo mv. med, da alt koster penge ved siden af indgangen.
 • Køb billetter hjemmefra, så man også er sikker på at komme ind, da man kan ende med, at der er for mange gæster, og de lukker for nye gæster et par timer om dagen. I kan med fordel købe billetter til de forskellige kurbade f.eks. Gellért-badet eller Széchenyi-badene.
 • De to mest kendte kur- og spabade er Gellert og Széchenyi-badene. Der findes mange mindre bade man kan besøge uden særlig mange turister. Men der er også en grund til de to bade er de mest kendte.
 • Kombiner et besøg i Széchenyi-badene med byparken, som er utrolig smuk og byder på både et eventyrslot og zoologisk have. Vi formåede at nå alle tre ting samme dag uden at blive stresset.
Széchenyi-badene ved byparken

5

Madoplevelserne

Budapest har formået at komme på mange madelskernes landkort, og byder på virkelig lækker mad til stort set ingen penge. Budapest byder på Michelin-stjerner, Gourmetmad, Afternoon tea på luksushoteller og overdådige madmarkeder. Vi har aldrig været i en by, hvor der var så mange restauranter, cafeer, bagerier mv. som vi gerne ville have prøvet, men bare ikke havde tid til.

I Ungarn er de også rigtig gode til at lave vin og øl, så man går hellere ikke ned på dette. Vi satte os flere gange i løbet af ugen vi var i Budapest, og nød et glas vin eller en kold øl fra en lokal udbyder, som hver gang var utrolig god til prisen. Det næsten svært at finde et dyrt glas vin fra Ungarn – så nyd det.

Vi har tidligere skrevet en madguide til Budapest, som I kan finde her.

Gode råd:

 • Tag ud og besøg de forskellige madmarkeder i Budapest. Det mest kendte er Den store markedshal eller som de lokale kalder den Nagyvásárcsarnok – Great Market Hall.
 • I har mulighed for at komme på forskellige mad-ture, som byder på en lokal guide der fortæller om den ungarske madkultur. Vi alle kender Gullash, men ungarsk mad byder på mange flere lækre muligheder. I kan finde en mad-tour her.
 • Husk at prøve en Michelin-oplevelse, når I er i Budapest. Det er til en tredjedel af prisen for lignende oplevelse i Danmark. Men husk at bestille bord hjemmefra. I kan finde listen over Michelin-restauranterne som både er anbefalet eller har stjerner. Der findes både 1- og 2-stjernet Michelin-restauranter i Budapest og en masse anbefalet, som også er værd at prøve.
 • I skal ikke snyde jer selv for at prøve Gullash (Suppe), Lángos (Madbrød), Pörkölt (Kødret) og Kürtös kalács (Dessert).
Den store madhal i Budapest

6

Den Jødiske Synagoge (Dohány Street Synangogue)

Den jødiske Synagoge i Budapest er omdrejningspunktet for hele det jødiske område. Under 2.verdenskrig blev området en Ghetto for jøderne, som blev fanget inden i området, da den lokale regering havde lavet en aftale med Nazisterne om, at de ikke gik ind i området. Det gjorde det dog meget svært for indbyggerne i området at få nok mad, ordentlige toiletforhold og varme om vinteren.

Da krigen var ovre, fandt man flere tusinde udsultede og døde jøder i området. Inden i Synagogen oplever man også meget atypisk, at der er en kirkegård med flere massegrave, da man ikke havde mulighed for at begrave folk udenfor området. Det ikke normalt, at Synagogerne har en kirkegård samme sted, som vi kender det fra de danske kirker.

Selve Synagogen står forsat smukt i bybilledet og man har mulighed for at komme ind og se Synagogen og et tilhørende museum, som viser en masse kunstskatte og religiøse remedier som to ungarske søstre, formåede at gemme under besættelsen. Man kan få en rundvisning hver time, som er med i prisen. Det er Europas største Synagoge og blev bygget tilbage i 1850’erne.

Gode råd:

 • Det koster penge at komme ind i Synagogen, men så der også et lille museum, gratis rundvisning og god mulighed for at opleve og nyde den jødiske Synagoge. I kan med fordel købe billetter hjemmefra her.
 • Sikkerheden omkring Synagogen er høj og de går meget op i at knæ er dækket på mænd og kvinder skal være tildækket. Som mand/dreng får man udleveret en kalot, man skal bære under besøget.
 • Husk at opleve Sorgens træ i baghaven, som er utrolig smukt og et anderledes mindemærke. Samme sted kan man finde mindesmærket for Raoul Wallenberg, som var en svensk diplomat, som siges at have reddet over 10.000 ungarske jøder under 2.verdenskrig.
 • Tag på opdagelse rundt i det jødiske kvarter, hvor der gode muligheder for at prøve en Kosher-middag. Man kan også komme på en guidet tur i området, og lærer mere om det jødiske kvarter.
Den Jødiske Synagoge (Dohány Street Synangogue)
Den Jødiske Synagoge (Dohány Street Synangogue)

7

Terrorens Hus (House of Terror)

Terrorens hus museum lyder lidt hårdt, og er det også. Hele museet handler om, hvordan Budapest og Ungarn har været besat af forskellige stormagter helt tilbage fra starten af 2. verdenskrig til start 1990’erne, før de slap fri af Sovjetunionens tøjler.

Museet er en oplevelse fra starten, der ikke ligger fingre mellem de ubehagelige oplevelser og begivenheder, der er sket i landet. Alle rum er forskellige, med fortællinger, kunstinstallationer og små videoer. Man får hurtig brugt et par timer på museet, der dog også giver meget at tænke over, for det er hårdt. Hårdt at se og læse om, hvordan ungarerne har overlevet besættelsen af forskellige stormagter.

Der er gode muligheder for at blive klogere på museet, også for børn, men vi vil ikke anbefale de er for små og samtidig skal man have en god snak med sine børn om, hvad der er sket i den europæiske historie. Vi tog os selv flere gange i at blive ret rørte, så museum formåede at informere os fuldt ud og give os store indtryk, der gav os meget at snakke om. Det er et af de bedste museer, vi nogensinde har besøgt, og også det hårdeste. Der ikke lagt filter på, så der mange indtryk.

Gode råd:   

 • Museet er meget velbesøgt, så kom tidligt. Vi oplevede kø helt ud på gaden, da vi var på vej ud. I kan finde deres hjemmeside her.
 • Det er muligt at købe audio-guide, og er helt klart en mulighed man skal benytte sig af. Giver gode fortællinger og gør at, man kan stå lidt mere for sig selv i de forskellige rum.
 • Åben kl. 10-18 hverdage (lukket hver mandag). Der er nedsat pris for EU-borgere mellem 6-25 år og folk over 62 år. Så husk jeres pas.
 • Hvis man er meget interesseret i historien om tiden under kommunisten, kan man også komme på en guide tur med en historiker.
 • Husk også at gå forbi Skomonumentet nær Parlamentet og ned til Donau-floden. Et monument som mindes mange af de jøder som blev skudt og kastet i floden. Over 500.000 ungarske jøder ud af 800.000, blev slået ihjel under 2.verdenskrig – utrolig skræmmende.
Terror Museum i Budapest
Terror Museum i Budapest

8

Byparken (Városliget)

I Budapest ligger der mange små byparker og små hyggelige parker midt i byen. Men der findes kun EN bypark – Városliget. Inde i parken ligger både Széchenyi-badene, Zoologisk have, Heltepladsen og Vajdahunyad-slottet som blev bygget til tusindårsfesten. Slottet står utrolig smukt og er en fornøjelse at komme tæt på og gå rundt om. Det ser meget forladt og faldefærdig ud, når man kommer tæt på. Men det er med til at give det en stor charme, når der klatrer planter og blomster op langs slottes ydermure.

Der findes en smuk sø i parken, hvor vi nød noget koldt af drikke imens vi fik observeret de lokale med deres hunde, barnevogne og på løbeture rundt i parken.

Gode råd:

 • Metrolinjen 1 kører direkte til parken. Stå af ved stop Széchenyi fürdö.
 • Kombiner jeres besøg i byparken med et besøg i Zoologisk have, som er en af de flotteste vi har oplevet rundt omkring i verden. Széchenyi-badene ligger også i parken og Heltepladsen. Så man kan hurtig bruge en hel dag i området, hvilket vi gjorde.
 • Man kan leje cykler og cykle en god tur rundt i parken, eller tage løbetøjet med, så man kan få lidt motion.  
Vajdahunyad-slottet i byparken
Vajdahunyad-slottet i byparken

Der gode muligheder for at komme på guide tur rundt i byen. I kan finde en guide tur her. Og hvis I mere er til at tage en Hop-on and Hop-off bus rundt i byen, kan I bestille det her.

Vi nød dog at komme rundt i byen på gåben, da alle bygningerne er smukke og der findes en masse små lommer i byen. Og så kan I med fordel også tage Metroen, som ved flere stop er utrolig smuk.

Husk endelig at læse om vores ophold på Ritz-Carlton i Budapest, vores madguide og hvordan vi brugte vores uge i Budapest. I kan finde alle vores blog-indlæg om Budapest her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *