De 8 bedste oplevelser i Mumbai

Cricket i Mumbai
Mumbai var en stor oplevelse for os. Vi har tidligere været i New Delhi som er meget støvet, beskidt, fattigt og larmende. Mumbai er næsten det modsatte. En by vi nemt kunne finde rundt i selv. Vi følte os sikre ved at gå rundt alene, og fik utrolig lækker mad lige meget hvor vi spiste.
Det bliver i hvert fald ikke sidste gang vi tager til Mumbai, og Lufthavnen er også utrolig moderne og smuk. Man kan nemt flyve videre rundt i Indien fra Mumbai og ellers kan man tage tog fra togstationerne i Mumbai til stor set hele Indien.

Indlægget indeholder reklamelinks

1

Gateway of India

Gateaway of India er et monument som mange vil sammenligne lidt med Triumfbuen i Paris eller India Gate i New Delhi. Men monument blev opført for at fejre landingen af den første britisk monark i Indien tilbage i starten af 1900’tallet. Bygningen er over 26 meter høj og stod først helt færdig i 1924.

Gateaway of India har stor betydning for Inderne, da det var herfra briterne forlod Indien efter deres kolonisering tilbage i 1948.

Monumentet står i dag forsat smukt med udsigt til det arabiske hav i den sydlig del af Mumbai. Der er sikkerheds check-point ind til pladsen, selv om den virkede ret overfladisk. Men det er en kæmpe oplevelse af være på pladsen og samtidig gå hele vejen rundt om monumentet.

Hvis I ligesom os har det skandinaviske look skal I forberede jer på, at rigtig mange gerne vil have billeder sammen med jer på pladsen. Tror i hvert fald vi er med på de første 20 forskellige familiebilleder med Gateaway of India i baggrunden.

Gode råd:

 • Monumentet ligger op og ned ad Taj Mahal Hotellet, og man kan med fordel kombinere besøget til hotellet med et besøg ved Gateaway of India.
 • Båden til Elepfant Island går fra pladsen bagved Gateaway of India, og igen en god måde af kombinere et besøg med monumentet. Vi besøgte Elephant Island, Gateaway of India og Taj Mahal hotellet samme dag.
 • I kan hjemmefra bestille en rundvisning rundt i byen, hvor I også vil komme forbi Gateaway of India. I kan finde en byrundtur her.
 • Der er meget sikkerhed omkring Monumentet og forbered jer på rigtig mange mennesker. Vi følte os dog ikke utrygge på noget tidspunkt og de fleste vil bare gerne hilse og have taget billeder med en ved monumentet.
Gateway of India

2

Chhatrapati Shivaji Terminus (togstation)

Der findes mange smukke togstationer rundt omkring i verden. Chhatrapati Shivaji Terminus er dog en af verdens smukkeste og en med god grund er den også på UNESCO-listen over verdens kulturarv, som er bevaringsværdig. Bygningen står smukt og næsten helt religiøs, med mange ligheder til en kristen kirke.

Togstationen blev bygget af en britisk arkitekt og stod færdig i 1887, for at fejre 50 års jubilæet for Dronning Victorias regering i England. Togstation blev derfor allerførst opkald Victoria Terminus, men navnet blev ændret i 1996, for at finde et mere indisk navn og samtidig hædre Shivaji – en tidligere grundlægger af Maratha imperiet tilbage fra det tidligere kongedømme i Indien.

Stationen var et af de steder der blev ramt under 2008 terror-angrebet i Mumbai. Over 50 personer blev dræbt på togstationen, hvor der både blev brugt maskingevær og håndgranater. Man kan forsat se skudhuller indenfor i hallen.

Gode råd:

 • Udenfor hovedindgangen er der blevet lavet en repos, som man med fordel kan bruge til at få billeder af den smukke bygning uden at blive alt for forstyrret af alle trafikanterne som kører på vejen omkring stationen.
 • Det er en af Indiens travleste stationer og der afgår toge til stort set hele Indien.
 • Tæt på stationen ligger Crawford market, hvor man kan opleve et lokal madmarked med forskellige områder med kød, frugter, nødder mv. En oplevelse, hvor man ikke skal tænke så meget over hygiejnen som er lidt anderledes.   
“Hovedbanegården” i Mumbai

3

Elephanta Island

En times sejllads fra Gateaway of India ligger Elephanta Island. En masse huler som er indhuggede i klipperne, med forskellige monumenter f.eks. elefanter. Utrolig smukt område, som også er på Unesco-listen. En del af oplevelsen er også turen derud som foregår med en mindre stabil færge, der sejler i pendulfart fra Gateaway of India.

Ude på øen går man først et godt stykke igennem forskellige sikkerhedsposter. Hele vejen er der små boder som sælger forskellige drikkevarer, mad, is mv. Der er også et lille tog der kan køre en ind til indgangen fra molen. Vi sprang pænt over, men måske en god ide hvis man har små børn eller er dårligt gående.

Man kan tage billeder de fleste steder, men det forbudt af filme de fleste steder, og der står vagt klar til at håndhæve denne regel.

Gode råd:

 • Man kan købe billetter bagved Gateaway of India til båden. Den gælder for en t/r billet, så husk at gemme billetten. Vi gav omkring et par hundrede INR for færgeturen, så ret billigt.
 • Husk der er forskel på prisen om du er lokal eller turist. Som turist får du lov til at betale en del for indgangen når du kommer til selve elefant-hulerne. Så en af de få ting i Mumbai der kostede en del. Så husk en del kontanter.
 • I kan bestille en tur hjemmefra, hvor I også har en guide med. Det kan godt anbefales, da vi ikke rigtig fik historien med omkring hele området ude på øen. I kan bestille en tur her.
 • Vi spiste ude på øen, på en lille restaurant der lå på vej op ad trapperne mellem en masse turistboder, og hele frokosten inkl. sodavand kostede os ca. 12 kr. pr. person. Lækkert og billigt mad kan man finde ude på øen.
Elephanta Island lidt udenfor Mumbai

4

Taj Mahal Palace Mumbai

Der findes femstjernede hoteller og så findes der Taj Mahal Palace i Mumbai. Bygningen står helt majestætisk nær Gateaway of India og med udsigt udover det arabiske hav. Hotellet blev grundlagt tilbage i 1903, og opført i en orientalsk stil og med en pompøs stil indvendigt.

Store stjerner som Joan Collins, Mick Jagger, Jacqueline Kennedy og flere royale har boet på hotellet. Der findes over 500 forskellige værelser på hotellet, som i dag består af to bygninger.

Hotellet blev verdens kendt tilbage i 2008, hvor hotellet blev angrebet og belejret under terrorangrebet i Mumbai, hvor hotellet også blev delvis brændt ned. Over 30 ansatte og gæster blev dræbt. Som et modsvar på angrebet stod hotellet klar til genåbning under et år efter angrebet, og der blev brugt endnu flere milliarder for at få en endnu mere luksuriøs stil, for på den måde at vise terroristerne, at de ikke kunne ødelægge en af Indiens stoltheder.

Der er stor sikkerhed omkring hotellet i dag, men man kan forsat besøg hotellet hvis man f.eks. ønsker at spise på hotellet eller tage en drinks. Dem der villig til at betale et par tusind som minimum pr. nat, kan også bo på hotellet.

Gode råd:

 • Man kan bestille bord på de forskellige restauranter eller deres meget kendte ”Afternoon Tea” servering via hotellets hjemmeside, og på den måde kan man komme ind på hotellet.
 • Hvis man ønsker det, kan man bo på hotellet. Man kan tit finde gode tilbud via hotels.com. I kan tjekke priserne ud her.  
 • Taj Mahal er en af verdens flotteste hoteller og mest luksuriøse. Og selvom Indien er et billigt land, er det ikke tilfældet for Taj Mahal Palace.
 • Se filmen ”Hotel Mumbai” som handler om Terrorangrebet i 2008. Men forbered jer på at det en hård film at se, som bliver meget virkelig, når man har været der.
Taj Mahal Palace hotellet i Mumbai

5

Dharavi slum tour

Dharavi er et distrikt i den centrale del af Mumbai, som huser over 600.000 mennesker, som bor i en af verdens største slumkvarterer i verden. Området måler kun 2,3 km2. Hvis Danmark havde samme befolkningstæthed, ville der bo over 10 milliarder mennesker i Danmark – total vildt at tænke på.

Inde i området findes en masse arbejdspladser, skoler og butikker. Verdens største vaskeri findes også i udkanten af slumområdet, og her bliver der vaskede tøj i hænderne. Der mange mindre hoteller og arbejdspladser der får vasket deres tøj her.

Der er mange forskellige NGO’er tilstede i området, som er med til at hjælpe befolkningen med at finde beskæftigelse, uddanne dem til bedre muligheder og samtidig uddele mad til de hjemløse som også findes i slumkvarteret.

Man kan godt selv bevæge sig ind i området, men det frarådes på det kraftigste, da de lokale myndigheder og politi ikke har samme muligheder for kontrol mv. i området. Vi valgte selv at booke en tur ind i området med en beboer i området. En kæmpe oplevelse, men forbered jer også på den fattigdom der er i området og bær ikke værdigenstande som smykker, kamera mv.

Gode råd:

 • Vi bestilte en slum tour med Reality Tours & Travel, som er en non-profit organisation som giver pengene tilbage til samfundet og f.eks. har bygget flere skoler i området. En virkelig god måde at få en stor indsigt i området og f.eks. komme ind i forskellige huse, skoler, arbejdspladser mv. i området.
 • I kan kombinere turen i slumkvarteret med en bytur rundt i byen med Reality Tours & Travel. Det gjorde vi, og da vi var fire personer, fik vi en privat tur og de hentede os på hotellet. Vi kunne også selv fortælle hvad vi ville opleve, da vi f.eks. selv havde set Taj Mahal hotellet og Gateaway of India. I kan finde turen her.
 • Det frarådes på det kraftigste at besøge området alene og uden en lokal guide. Og forbered jer på den fattigdom I vil møde, men også alle de dejlige smil og gæstfrihed som I vil blive mødt med. En kæmpe oplevelse for os, som vi meget gerne gøre igen og på den måde også støtter området.
Dhavari Slum området, som er en af verdens største slum.

6

Street food og madhaller

Alle steder i Mumbai er der små gadekøkkener som man kan vælge at kaste sig ud i. Vi prøvede lidt forskelligt, men holdte os som udgangspunkt til reglen om, at spise hvor der står masser af mennesker og samtidig holdte vi os fra kød/fisk. Altså prøvede vi kun forskellige drikke og vegetarmad.

Vi fik på intet tidspunkt dårlig mave imens vi var i Mumbai.

Der findes mange forskellige markeder i Mumbai, men det mest kendte er ”Crawford” Market. I dag er det omdøbt til det lokale navn Mahatma Jyotiba Phule Mandai, da det oprindelige navn stammer fra en britisk kommissær for byen. Inde på markedet kan man købe alt hvad hjertet begærer – frugt, kød, nødder, køkkengrej, forskellige dyr som hunde, fugle mv.

En stor oplevelse, hvis man ikke tidligere har oplevet et asiatisk marked. Men man forstår dog samtidig også bedre, hvorfor man hurtig får ”indisk mave aka dårlig mave” når man er i Indien. For hygiejnen er lidt anderledes end vores.

Gode råd:

 • Kast jer endelig ud i de forskellige gadekøkkener, men vælg altid steder med mange mennesker og det kan også være en fordel at vælge vegetar og retter stegt i olie, det mindsker risikoen for dårlig mave som en god grundregel.
 •  Der findes en masse forskellige ”mad tours” og I kan med fordel gøre det, da de vælger steder at smage mad, som er vant til turister og dermed som udgangspunkt bedre hygiejne. I kan finde bestille en tur hjemmefra her.
 • Der er stor forskel på nord- og sydindisk mad. Det meste mad vi kender herhjemme som Butterchicken, Naan brød mv. er nordindisk. Kast jer endelig ud i Dosa, Onion Pakoda eller Idly som alle smager helt fantastisk.
Crawford Market i Mumbai

7

Marine Drive

Det meste af Syd Mumbai ligger langs kysten og det er her I finder Marine Drive. En lang kyststrækning på 3,6 km. anlagt med gågade og veje med udsigt til vandet. En stor del af vejnettet er adskilt med palmetræer og et af Indiens dyreste kvadratmeter, hvis man ønsker at købe en bolig. Der ligger mange forskellige luksushoteller langs vejen.

Vi boede selv på The Oberoi Hotel, som ligger direkte ud til Marine Drive, og vi nød derfor mange aftener med den smukke udsigt man oplever om aftenen, den lette brise og alle de lokale indere som også nyder aftenen ved at sidde på betonklodserne langs strækningen.

Gode råd:

 • Marine Drive er mest interessant om aftenen, hvor man kan nyde udsigten udover Mumbai by og dens høje skyskraber som lyser op i mørket.
 • På The Oberoi hotellet ligger en fantastisk restaurant med moderne indisk mad, som har direkte udsigt til Marina Drive. Utrolig lækker mad og smuk udsigt. I kan finde restauranten her – husk dog at bestille bord, da der tit er udsolgt.
Marine Drive i Mumbai

8

Mani Bhavan Gandhi Sangrahalaya (Ghandi Museum)

Indien er for mange = Gandhi. En personlighed som de fleste kender, og som havde stor betydning for kampen mod løsrivningen fra England under koloniseringen. Museet ligger i en tidligere bygning, hvor Gandhi opholdte sig flere gange imellem 1917 til 1934, og brugte det som hovedkvarter imens han var i Mumbai.

Museet havde en masse historie omkring Gandhi som person, og hvordan han og alle hans støtter kæmpede for at løsrive Indien fra koloniseringen uden vold. En stor oplevelse, som gav os god indsigt i perioden, forskellige begivenheder og om Gandhi samt hans familie, børn og kone.

I 2010 besøgte Barack Obama også museet og tilbage i 1950’erne besøgte Martin Luther King Jr. også museet.

Gode råd:

 • Kom tidligt, så I undgår de mange turistbusser som også kommer forbi museet.
 • Det kan være svært at finde selv, da det ligger midt inden i byen, ned ad en sidegade. Skiltningen er ikke den bedst, så vi var selv helt i tvivl, selv om vi blev sat af lige udenfor. Find Museum her.
 • Der findes mange forskellige museer om Gandhi rundt omkring i Indien, så det er ikke det eneste sted I vil møde Gandhi, hvis I rejser rundt i Indien.
Gandhi Museum i Mumbai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *