De 8 smukkeste slotte i Sønderjylland

Danmark har verdens ældste monarki og har utrolig mange smukke slotte rundt omkring i landet, men I Sønderjylland ligger der lidt flere slotte end i andre regioner. Det skyldes at Sønderjylland tidligere har været både et hertug- og fyrstedømme.

Slot er en beskyttet titel, som man kun må bruge, hvis det på et tidspunkt i historien har været ejet af kongefamilien og dermed kan disse ikke sammenlignes med godser, herregårde og andre smukke bygninger som man også støder på ude i det danske landskab. Vi har f.eks. tidligere haft et fantastisk ophold på Hindsgavl Slot. Og selv om det godt kan ligne et mindre slot, har godset aldrig været ejet af en kongelig, men af adelsmænd og godsejere.

På vores road trip rundt i Sønderjylland fik vi i hvert fald oplevet en masse fantastiske slotte, som både bød på smukke blomsterhaver, krigshistorie og Dronningens sommerresidens. Vi har samlet de 8 smukkeste slotte vi oplevede på vores tur rundt i Sønderjylland.

1

Sønderborg Slot

Sønderborg Slot

Indsejlingen til Sønderborg byder på Sønderborg Slot. Slottet er ikke til at overse, og som Museum Sønderjylland skriver ”Du har ikke set Sønderjylland, hvis du ikke har været på Sønderborg Slot”.

Sønderborg Slot byder på 800 års historie, og er mest kendt for fængsling af Kong Christian II på slottet. Det skete tilbage mellem årene 1532-49. Slottet huser forsat slotskirken, som er Danmarks ældste fyrstelige protestantiske kapel. Slotskirken blev bygget af Kong Christian III og Dronning Dorothea.

Slottet har over flere omgange blevet brugt som kaserne og dette skete også efter nederlaget i 1864, hvor preusserne overtog slottet og resten af Sønderjylland.

I dag bruges slottet som museum og er en del af Museum Sønderjylland, som står for en stor del af de kulturelle tilbud rundt omkring i Sønderjylland.

Vi nød virkelig besøget og faret vild i de lange gange, snoede trapper og de forskellige rum på slottet. Der findes både en permanent udstilling på slottet om dens historie samt særudstillinger. Vi så f.eks. en udstilling om 100-året for genforeningen af Sønderjylland.

2

Gråsten Slot

Gråsten Slot

Gråsten Slot blev opført tilbage i 1759 og står forsat smukt og prægtigt med udsigten udover Gråsten Slotssø og skovene omkring. Slottet er i dag forsat hjemsted for kongehuset, som bruger det som sommerresidens efter tradition fra Dronning Ingrid, som også har sat sit store præg på slottets have.

Gråsten Slot blev først overgivet til kongefamilien i 1935, hvor de fik brugsret til slottet og dermed statslig ejet i dag. Slottet blev købt af den danske stat i 1921 efter Sønderjylland igen blev en del af Danmark. Indtil da var det ejet af en tysk hertug.

Det unikke ved Gråsten Slot er at slottets kirke og slotshave er tilgængelig for offentligheden året rundt (dog er haven ikke tilgængelig i de 2-4 uger Dronning Margrethe II bruger slottet som sommerresidens), og man har dermed en unik mulighed for at gå rundt og nyde den smukke have som blev anlagt af Dronning Ingrid – mor til vores nuværende Dronning.

Vi faldt pladask for slottets have og nød en del timer i området, hvor vi først vandrede en tur rundt om Gråsten Slotssø og fik derfor også muligheden for at se Gråsten by, som man kommer forbi i den forbindelse. At gå rundt i haven og få indblik i de forskellige områder som f.eks. byder på et gammelt bondehus hvor Dronning Margrethe II havde legerum, tennisbanen eller alle de smukke blomster og bede der er alle steder. Gråsten Slot blev det slot vi nød allermest på vores tur og skal helt klar en tur forbi igen, når turen i fremtiden igen går til Sønderjylland.

Man kan med fordel besøge Gråsten Slot, hvis man er en tur i Sønderborg, da slottet ligger under en halv times kørsel fra byen.

3

Brundlund Slot

Foto: www.visitsoenderborg.dk / Brundlund slot

Brundlund Slot ligger i Aabenraa og huser i dag et kunstmuseum under Museum Sønderjylland.

Slottet stammer tilbage fra 1400-tallet og er omgivet af en voldgrav, som i dag delvis omgiver slottet. Brundlund Slot blev i 1996 solgt til Aabenraa Kommune som derefter blev til museum og senere en del af Museum Sønderjylland. Slottet blev opført af Dronning Margrethe I, men har siden 1470 været bolig for den lokale lensmand og senere amtmanden, som flyttede ud i 1996.

Kunstmuseum på Brundlund Slot har skiftede udstillinger med sønderjyske kunstnere og har f.eks. også en billedskole, hvor børn kan lære at tegne og male.

Når man er på Slottet skal man ikke snyde sig for en tur i den smukke park der omgrænser Brundlund Slot. Og så er det et meget anderledes slot arkitektonisk i forhold til de andre slotte i Danmark.

4

Schackenborg Slot

Schackenborg Slot

Schackenborg Slot blev bygget i 1664 og blev overdraget til lensgreve og rigsfeltherre Hans Schack af Kong Frederik d. III. Slotte gik i arv hos familien Schack i over 11.generationer og først i 1978 kom slottet atter engang på kronens hænder, da Hans Schack d. 6 overdrog slottet til Prins Joachim. Hans Schack d. 6 var nemlig barnløs, og ville gerne have slottet blev givet tilbage til kongefamilien. Slottet blev derfor privat ejet af kongefamilien, og ikke en del af statens eje, som en stor del af de nuværende kongelige slotte er.

Slottet blev oprindelig bygget i rød mursten, men blev i 1750’erne ombygget til den nuværende stil.

I 1993 flyttede Prins Joakim til Schackenborg Slot og boede der frem til 2014, hvor slottet overgik til dens nuværende form, som Fondsejet og har siden gennemgået en større ændring i slottes drift og landbrug.

Man kan I dag komme på rundvisning på slottet, og inden længe forventes det at slotshaven åbner for publikum, så man ligesom på Gråsten slot kan nyde slotshaven, når Prins Joachim og hans familie ikke opholder sig på slottet.  

5

Trøjborg Slotsruin

Trøjborg Slotsruin

Trøjborg slot nævnes for første gang i 1347 og blev på det tidspunkt ejet af Hertug Valdemar Atterdag. I 1407 kom slottet i Dronning Margrethes besiddelse og blev derfor et kongeligt slot. I 1536 blev slottet givet til Daniel Rantzau af Frederik d. II som tak for tro tjeneste under krigene med svenskerne.

På det tidspunkt Daniel Rantzau overtog slottet stod det som en middelalderborg, men blev omkring år 1580 revet ned og blev bygget op som et renæssanceslot. Slottet forblev i Rantzaus familie, men blev efter 1658 ikke vedligeholdt, og forfaldt derfor langsomt.

Slottet blev i 1854 delvis revet ned og står i dag kun tilbage som en ruin.

Slottet står i dag forsat som en ruin med sin voldgrav og gangbro. Ret unikt og anderledes slot, som vi gik rundt ved helt alene.  I kan læse mere om slottet her.

6

Gram Slot

Gram slot

Mange kender Gram slot fra Rema 1000, hvor de i dag leverer danske mejeriprodukter til, og bliver i dag drevet som et moderne landbrug.

Men slottet stammer helt tilbage fra 1200’tallet, da Kong Valdemar købte jorden omkring Gram for 10 mark guld. På det tidspunkt blev en borg opført lå ca. 3 km fra nuværende placering og først i 1500’tallet blev det nuværende slot opført.

Slottet overgik til Hertug Erik 2. i 1314 og har ikke siden været ejet af en kongelig. Omkring 1670 overtog Hans Schack (ham som også ejede Schackenborg Slot) Gram slot og opførte hovedbygningen samt Gram Slotskro, som forsat drives som slotskro. Man kan både bo og spise på slotskroen i dag.

Slottet er i dag privatejet, og drives som et moderne landbrug og event sted.

Selve slotsparken er åben for offentligheden og har en smuk park med masser af blomster, springvand og træer med udsigt til en stor smuk sø.

Gram slot har også en gårdbutik og restaurant, som f.eks. serverer sønderjysk kagebord hver første søndag i måneden. Vi fik ikke nydt kagebordet, men fik købt en masse lækkert med hjem fra deres gårdbutik.

7

Augustenborg Slot

Augustenborg Slot

Augustenborg Slot er en af Danmarks smukkeste barokslotte og huser i dag landbrugsstyrelsen. Man kan derfor desværre ikke komme ind i selve slottet, som i dag mest af alt bliver brugt som et kontor. Men der findes et lille museum og en stor flot slotspark som er tilgængelig for gæster.

Augustenborg Slot som det står i dag, blev bygget i 1770’erne af Hertug Frederik Christian 1. og blev bygget i senbarok-stil. Det oprindelige slot der stod på grunden blev solgt i 1651 til Hertug Ernst Günther af Kong Frederik 3.. Ernst Günther blev samme år gift med sin kusine prinsesse Augusta og derfor slottets navn.

Selve slottet og dens historie fylder en del i Sønderjylland, da det var slottets ejer Christian August 2. af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg som i treårskrigen tog preussernes side, og dermed forlod Danmark for at kæmpe for preusserne. Slottet blev derefter beslaglagt af den danske hær og konge, der dog tabte området og slottet som blev en del af den preussiske stat i 1864. Preusserne opførte et kvindeseminarium på slottet.

I 1885 blev slottet givet tilbage til hertugslægten, men forblev et kvindeseminarium og først i 1921 kom slottet tilbage på danske hænder. Hertugslægten valgte nemlig at sælge slottet til den danske stat efter genforeningen i 1920. I 1929 blev slottet lavet om til et psykiatrisk hospital, som det var helt frem til 2015.

Der er en stor slotspark med skovområdet og gode gangstier samt en smuk udsigt ned til Augustenborg Fjord. Der findes flere herskabsboliger i parken, som i dag bliver brugt til forskellige kunstprojekter.

8

Nordborg Slot

Nordborg Slot på Als

Nordborg Slot ligger på Als og kan dateres helt tilbage til 1100’tallet. Slottet er et mindre slot, som ikke ligner mange af de slotte vi ellers besøgte på vores tur rundt i Sønderjylland. Slottet har haft flere forskellige ejere i de mange hundrede år slottet har eksisteret, men har siden 1766 ikke været kongeligt eje.

Slottet blev i 1909 købt af Nordborg by og i 1910 blev der åbnet en højskole på slottet. I 1920 efter genforeningen blev slottet købt af grosserer Johan Hansen og har siden 1922 være drevet som en efterskole, som det også er i dag.

Man kan i dag se slottet udefra og besøg slotsparken, der dog ikke er så imponerende som de andre slotte vi besøgte på vores tur. Hvis man er i området, er det en smuk bygning at se og man kan nyde den lille hyggelig by Nordborg.

Ikke langt fra Nordborg Slot ligger Dyvig Badehotel som I med fordel også kan besøge eller bo på som vi gjorde. Kan I læse om her.

Læs mere om vores forskellige oplevelser i Danmark her.

Husk at følge os på Facebook og Instagram, hvor I kan følge os ude i den store vide verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *