Myanmar – et mystisk og fantastisk land

Bagan templer fra luftballon

Myanmar har stået øverst på vores bucket-list i mange år, og i januar 2018 kom vi endelig til at opleve landet. Landet er med sine 678.500 km2 16 gange større end Danmark og grænser op til både Bangledesh, Indien, Kina, Laos og Thailand. Myanmar har i mange år været styret af et militærdiktatur, men i 2011 skiftede man regering i landet og flere sanktioner blev ophævet. I 2014 valgte Danmark at åbne en ambassade i landet og det har været med til at gøre det meget nemmere som dansker at besøge Myanmar. Indtil da var det stort set umuligt at rejse til landet som turist, men i dag kan man nemt forhåndsgodkendes til onlinevisum hjemmefra.

En spontan rejse blev bestilt

Rejsen blev bestilt lidt spontant, da vi en aften fik en mail fra Emirates (reklamelink) om at flyselskabet var begyndt at flyve til Yangon, Myanmars største by og handelscentrum. Hovedstaden er dog blevet flyttet til centrale Naypyidaw, en by som groft sagt var en mark frem til beslutningen om at skifte hovedstad i 2005. I dag er der endnu ikke meget andet end tomme veje og regeringsbygninger i hovedstaden, og derfor valgte vi ikke at besøge den officielle hovedstad på vores rejse.

Der var fire områder i landet vi meget gerne ville opleve. Vi fandt ud af, at det nemmeste ville være at starte i Mandalay og bevæge os sydpå mod Yangon, hvor vi ville slutte vores rejse. Rejseruten endte derfor således:

1.      Mandalay (4 overnatninger)

2.      Bagan (4 overnatninger)

3.      Inle Lake (3 overnatninger)

4.      Yangon (4 overnatninger)

Det er en meget klassisk rute med alle højdepunkterne, men vi var også lidt begrænsede af tiden da vi kun havde 16 dage i kalenderen vi kunne undvære – de overenskomstbestemte ferieuger fra arbejdsgiver vokser jo desværre ikke ind i himlen.

Mandalay

I Mandalay skulle vi opleve en meget religiøs buddhistisk by, én af de byer i verden hvor der bor flest munke og nonner. Vi oplevede kongepaladset, gamle templer og klostre i centrum af byen. Vi cyklede ud til de gamle kongebyer Sagaing og Inwa, og vi besøgte Mingun. Her står en kæmpemæssig stupa som aldrig blev færdigbygget, men ville have været blevet verdens største, hvis kongen havde nået at bygge den færdig inden hans død. I kan læse mere om Mandalay i vores indlæg “Mandalay – den buddhistiske hovedstad i Myanmar”.

Bagan

Bagan var hjemmefra – på grund af områdets tusindvis af gamle templer – udpeget som rejsens højdepunkt. Vi rejste for fem år siden til Cambodja og oplevede Angkor Wat og hele det omkringliggende tempelområde, der imponerede os så meget, at rejsen til Cambodja for os har været en af de allerbedste. Derfor havde vi store forventninger til Bagan, hvor alle templerne er samlet på et kæmpe område. Derfor måtte vi flyve i luftballon for at få det forkromede overblik over tempelsletten. Området levede til fulde op til vores forventninger, og det fortæller vi meget mere om i vores indlæg “Bagan – de tusinde templers by”.

Inle Lake

Inle Lake er en enorm sø. Søen svinder dog ind år for år på grund af klimaforandringerne. Selvom naturen omkring søen er meget smuk, var naturen ikke årsagen til at vi valgte at besøge Inle Lake. Det specielle ved området er, at den lokale befolkning bor i landsbyer ude på selve søen, hvor de bogstaveligt talt lever på vandet og dyrker flydende marker, har butikker, skoler og andre bygninger bygget på pæle i vandet. I kan læse mere om vores oplevelse med Inle Lake under “Inle Lake – Flydende haver og landsbyer på pæle”

Yangon

Yangon er Myanmars største by og kulturelle centrum, og her ville vi også lægge vejen forbi. Det var herfra hele oprøret mod militærregimet startede med Aaung San Suu Kyi i spidsen. En efter vores mening fantastisk kvinde, der har kæmpet en kamp for frihed som mange af os aldrig ville kunne forstå. Hendes liv er filmatiseret i The Lady, en film om hendes husarrest og kamp for frihed. Vi besøgte også hendes barndomshjem, der i dag er åbnet for offentligheden. Her kunne vi desuden få en bedre fornemmelse af hendes far, som faktisk er en endnu større helt i landet, fordi han frigjorde landet fra den tidligere kolonimagt og vandt det første demokratiske valg i Myanmar. Kort tid efter blev han myrdet og militæret kom til magten. Læs vores indlæg om Yangon her.

Generelle oplysninger om bl.a. transport, ture og mad

Hjemmefra havde vi købt bogen fra Lonely Planet ”Myanmar”(reklamelink). Den brugte vi til at få inspiration og vi købte den på deres hjemmeside, som I finder ved at trykke på linket. Det er billigere end at købe den i en dansk boghandel.

Flybilletterne til og fra Myanmar købte vi på Emirates.com (reklamelink). Vi fløj med ruten via København/Bangkok ud og Yangon/København hjem. Det gjorde vi for at starte i nord og bevæge os sydpå. Emirates flyver kun til Yangon og vi valgte derfor en overnatning i Bangkok, for derefter at tage flyet fra Bangkok til Mandalay med Airasia.com.

Vi havde bestilt visum hjemmefra og det er ret nemt. Det eneste lidt besværlige er, at man skal have et online pasfoto i et meget lille format. Så vi måtte en tur til fotohandleren og få lavet et digitalt pasbillede, som vi kunne uploade på visum-hjemmesiden. Du kan søge visum her (som er den rigtige side, for bemærk at der er mange falske hjemmesider, som opkræver et højt gebyr for at søge visummet for dig – det er der ingen grund til).

Myanmar er et land med meget dårlig infrastruktur, og derfor vælger mange at rejse med indenrigsfly rundt i landet. Vi endte med at tage en båd fra Mandalay til Bagan, derfra fly videre til Inle Lake og igen med fly fra Inle Lake til Yangon. Du kan køre meget billigt med bus rundt i landet, men der sker mange trafikuheld og samtidig er transporttiden lang og vejene hullede.

Hvis du er til asiatisk mad vil du opleve at maden i Myanmar er rigtig god. Maden er efter vores mening lidt en blanding mellem indisk og kinesisk. Vi fandt også ud af at de laver fantastiske salater. Normalt holder vi os fra salater i tredjeverdenslande, da det ofte kan give dårlig mave, fordi de skyller salaten i vand som vores fintfølende danske maver ikke kan tåle. Det var der dog ingen problemer med det i Myanmar, så prøv dem endelig når du lægger vejen forbi. Maden er generelt ret billig og vi brugte mellem 30-100 kr. pr måltid i alt. Vi brugte Tripadvisor en del til at finde spisesteder mens vi rejste rundt i Myanmar.

Vi fandt ud af at Jacobs kollega har en søster der bor og arbejder i Yangon, Myanmar. Gennem hende fik vi anbefalet den lokale guide Richard, der ejer sit eget rejsebureau i Mandalay. Han hjalp os med transport og udflugter i hele landet. Skriv endelig til os hvis du skal til Myanmar og gerne vil have hans kontaktoplysninger. Vi kan varmt anbefale ham og der var styr på alt under hele vores ophold.

Vi bestilte selv fly og hoteller. I Yangon endte vi dog med et ’home stay’ hos Jacobs kollegas søster. Det var en helt unik oplevelse, og vi fik et spændene indblik i hvordan hverdagen som udenlandsdansker er i Myanmar. Det vil vi snart fortælle mere om i en række indlæg om Myanmar her på bloggen, hvor vi også vil fortælle mere om hvad vi oplevede i de områder vi besøgte og hvilke hoteller vi boede på. Til sidst vil vi slutte med et citat fra Aaung San Suu Kyi:

”Since we live in this world, we have to do our best for this world”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *