Noma – verdens bedste restaurant

Nogle drømme forbliver drømme, andre bliver til virkelighed. Vi har i mange år forsøgt at få bord på Noma uden held, og nu lykkedes det endelig – det er der kommet denne anmeldelse ud af.

Vi har altid sat stor pris på unikke madoplevelser og har derfor spist på mange gode restauranter rundt om i verden. Og for os kan en restaurantoplevelse sagtens være formålet og udgangspunktet for en rejse.

Sammen med gode venner oprettede vi for nogle år siden en gourmetklub, hvor vi laver lækker mad til hinanden eller tager på en god restaurant – herunder Vollmers i Malmø, Sikélaia i Milano og nu også Noma i København.

Foto: Indgangsskilt til Noma

En varm velkomst hos Noma

Vi ankom til ’det nye’ Noma, som efter at have ligget på Christianshavn i mange år. nu er flyttet til Refshaleøen, tæt på Christiania og med udsigt til CopenHill, den nye skibakke på Amager Bakke.

Vi blev budt velkomne allerede på fortovet foran restauranten, hvor personalet stod klar til at skyde en enestående serviceoplevelse i gang. For én ting er sikkert – når man besøger en restaurant på Nomas niveau, betaler man ikke kun for god mad, men også for en serviceoplevelse i særklasse. Fra fortovet blev vi inviteret ind i det første af flere drivhuse, hvor Noma dyrker sine grøntsager og krydderurter men også udstiller nogle af deres mange eksperimenter i glaskrukker som fx dådyrhjerne og svampe.

Allerede nu kan vi godt afsløre at serviceniveauet på Noma var helt unikt og det bedste vi har prøvet nogensinde på en restaurant. Alt skete med en professionel effektivitet og ro, overskud, humor og en oprigtig interesse for os som gæster. Enhver forespørgsel eller ønske var aldrig et problem.

Nyttehave og drivhuse

Drivhuset er lavet som en velkomstlounge, hvor vi blev budt på en kop te og kunne nyde omgivelserne inden vi skulle gå mod vores bord i selve restauranten. Vi fik en god snak med tjeneren i drivhuset om Noma, mad og meget andet. Vi mærkede allerede den passion som personalet har for stedet, jobbet og for os som gæster. Efter lidt hygge i drivhuset kom vores tjener og meddelte at bordet var klar, og at vi bare skulle give os god tid til at finde op til hovedbygningen via nyttehaven.

Foto: Nyttehaven ed Noma, som ligger ned til en smuk sø og Copenhill i baggrunden

Vi gik forventningsfulde gennem den flotte nyttehave, hvor vi blev mødt af aftenens tema ’skov- og vildtsæson’: På et bord på gangstien stod en dekoration af tre forskellige fugle, som var en del af aftenens menu. Bordet var flot anrettet og gav et indblik i, hvad vi skulle opleve i løbet af middagen.

Foto: “Velkomst bord” man går forbi i nyttehaven

Ved ankomsten til hovedbygningen blev vi budt velkomne af vores tjener for aftenen og ført til vores bord. Da vi gik mod bordet skulle vi først forbi anretter køkkenet som er placeret i midten af restauranten, og da vi gik forbi stoppede alle ca. 30 kokke og tjenere på samme tid med det de lavede, og kom hen til os og bød velkommen. Her kan man da tale om en varm velkomst!

Omgivelserne på Noma

Noma er, med hjælp fra Bjarke Ingels arkitektfirma BIG, bygget op omkring Søværnets tidligere lagerhaller. Der er kælet for detaljerne og der er ikke sparret på materialerne, og alt er bygget med stor respekt for omgivelserne og at bygningerne er fredet.

Der er flere forskellige drivhuse på området som benyttes til at dyrke grønsager og krydderurter, mens et af drivhusene bliver brugt som inspirationskøkken, hvor et team af udvalgte kokke eksperimentere og forbereder næste sæsons menu.

Til denne sæson var hovedindgangen beklædt med gevirer – det var jo ’Skov- og vildtsæson’.  Bygningerne består af 11 forskellige rum, skræddersyet og indrettet specielt til Noma.

Foto: Hovedindgangen til Noma omgivet af gevir i forbindelse med “Skov og Vildt” sæsonen

Når man kommer ind i hovedbygningen mødes man bl.a. af en naturbakke med mos og en stor dekorativ træstup, som bringer naturen ind i restauranten. Hovedbygningen er lavet med gulv til loft vinduer med massere af lysindfald, og samtidig medvirker ovenlysvinduerne til et smukt lys i lokalerne. Den dag vi var på besøg var vejret gråt og trist, men det bidrog kun til en hyggelig og afslappet oplevelse. Udenfor vinduerne stod store åbne ildfade og brændte, hvilket også gav en hyggelig stemning.

Hygge, natur og dansk design

Bordene er en blanding af plankeborde og rundborde, og Wegner-stolene er dejligt behagelige til en lang aften rundt om bordet. Stemningen er afslappet og der er ikke lagt op til gallakjoler eller skjorte og hvidt, men derimod en mere casual stil.

Foto: Enkelt borddækning på vores langbord på Noma

Vi spurgte om vi måtte få en rundvisning og høre lidt om stedet, hvilket vi fik et ja til med det samme. Så vi blev vist rundt i både køkkenet og personaleområdet, hvor vi også så personalekøkkenet og hvor de opbevarer deres forskellige fermenteringer. Nomas myrefarm kom vi også forbi, selvom der dog ikke havde været myrer på menuen denne aften.

Skov- og vildtsæsonens menu

Noma er fire gange blevet kåret som verdens bedste restaurant og fik sin første Michelin-stjerne i 2005. Siden har Noma formået at få en stjerne mere, så de nu er oppe på to af slagsen. Alt dette gjorde naturligvis at vi havde høje forventninger til aftenens menu. Vi var samtidig forberedt på at vi ville blive udfordret, hvilket vi da også blev i løbet af aftenen.

’Skov- og vildt’ menuen havde, som vi oplevede det, tre temaer – rensdyr, vildand og skovens madkammer. Som du kan se på nedenstående menu, skulle vi spise os igennem en del serveringer i løbet af middagen.

Foto: Vores menu på Noma – Man får først menuen udleveret efter middagen

Til menuen kan man vælge vinmenu eller juicemenu. Nogle af os valgte vinmenuen og andre juicemenuen, så vi fik smagt lidt på det hele. Os der fik vin til maden havde intet at klage over, vinene smagte generelt lækkert og var gode til maden. Vi fik kun en enkelt vin, i øvrigt fra en tyrkisk vinbonde, som ikke lige var os. Dem af os som valgte juicemenuen var måske mindre imponeret, og den feedback gav vi også til vores tjener – men det er jo smag og behag.

Dansk æble, Rensdyrindmad og stuvet dyrehjerne

Alle serveringer var ganske små, så man skal ikke forvente kniv og gaffel til retterne, da de fleste retter spises med hænderne eller med speciallavet ’bestik’ af f.eks. ben eller grangren. Men smagsoplevelser, dét kan man til gengæld godt forvente uden at blive skuffet.

Den første servering var et æble på hø. Vi tænkte først, at det var en lige lovlig enkel ret. Heldigvis blev vi snydt, for æblet blev åbnet og indeni fandt vi en lækker æblesalat.

Næste servering var også smukt anrettet og bestod af et lille udvalg af indmad fra rensdyr, eksempelvis rensdyrhjerne. De små anrettede stykker lå på et lag af mos og nedenunder en fond lavet på rensdyr, som man skulle drikke direkte fra skålen.

Foto: Rensdyrindmad

Derefter fik vi et par suverænt velsmagende retter bestående af kastanje-dumplings og hasselnødder, som vi alle blev enige om var middagens bedste smagsoplevelser. Det blev i hvert fald de retter, som vi talte mest om både under og efter besøget.

Vi besøgte Noma i oktober, hvilket er sæson for græskar, så selvfølgelig fik vi også græskar, tilberedt med blommer og hyben. Senere fik vi desuden serveret en fortolkning af en klassisk taco. Denne taco blev serveret på et blad med stuvet dyrehjerne. Det smagte faktisk utrolig godt, når man lige kom over tanken om hvad det var man spiste.

Svinespæk, vildand & svampe

De næste serveringer levede virkelig op til aftenens tema, og vi fik prøvet en masse forskelligt fra skovens madkammer, herunder kanin-karamel og vildsvinsspæk. Vi må erkende at spæk nok aldrig bliver ’vores ting’, men når man besøger en restaurant som Noma, skal man ikke forvente at kunne lide alt hvad man får serveret. Det handler også om at blive udfordret og smage ting, man aldrig selv ville have fundet på at kokkerere hjemme i sit eget køkken.

Foto: Kartoffel og vildsvinespæk

Vildanden havde vi allerede tidligere på dagen mødt i den dekoration i nyttehaven, som vi gik forbi, da vi ankom til restauranten – og nu skulle anden også smages. Vi fik serveret fire forskellige dele af vildanden, og alt på anden blev brugt. Vi fik bl.a. serveret friteret indmad, hjertetatar, røget bryst og lår. Selve anretningen vil vi sent glemme, for som du kan se på billedet blev maden serveret i selve andens hoved. Eksempelvis spiste vi tataren fra andens næb og hjernen fra hjerneskallen.

Blandt de varme retter fik vi serveret et syltet agerhøne æg, som ikke blev vores livret. Den sidste ret før desserten gjorde dog positivt indtryk – ragouten af vilde svampe blev serveret i en stenkrukke, duftede godt og smagte vanvittigt lækkert. Det var en af de retter man ønskede havde været lidt større.

Dessert – vafler og grantræskaramel

Til desserten blev serveret en lækker dessertvin som mindede om portvin og kom i en smuk flaske. Hver gang vi fik serveret en vin blev flasken efterladt på bordet, så vi kunne kigge nærmer på den. Vores sommelier fortalte ved hver servering hvorfor lige præcis denne vin passede til det vi spiste, om vinens oprindelse og måden hvorpå den var dyrket. Tjenerne var ikke nærige med vinen, og vi oplevede mange gange at få fyldt ekstra i glassene. Derfor gik vi også fra stedet i ekstra godt humør.

Vi fik tre forskellige desserter, hvoraf de første to var lidt for ’almindelige’. Almindelige forstået på den måde, at dem havde man også kunne få serveret på mere traditionelle restauranter eller endda selv lave hjemme i sit eget køkken. Vaflerne blev serveret med en let flødeskum, som godt kunne have tålt lidt mere smag, og det samme gjorde sig gældende ved desserten med birkes og kardemomme. Den sidste dessert – og dermed den sidste servering på Noma i denne omgang – var en grantræs-karamel. Den rundede aftenen rigtig flot af, for den var anrettet smukt og var en kæmpe smagsoplevelse. En rigtig dejlig middag var ved at nå sin ende, og vi sluttede af med kaffe og te.

Samlet vurdering af Noma

Noma er i en klasse for sig selv, og helt klart en af de bedste restaurantoplevelser vi nogensinde har prøvet. Noma levede op til vores forventninger og var en komplet helhedsoplevelse, både hvad angår omgivelserne, serviceniveauet og maden.

Foto: Stemningsbillede fra Noma

Det, som gjorde allerstørst indtryk på os, var ikke maden, men nærmere omgivelserne og serviceniveauet. Vores tjenere, sommelier og kokke formåede at få os til at føle os hjemme og velkomne, helt uden at det føltes påtaget. Vi havde en utrolig sød tysk tjener, som snakkede perfekt dansk med en lille accent og en dejlig humor som gjorde, at vi fik grint i løbet af aftenen. Alle tjenere omkring os vidste altid præcis hvem der foretræk vand med eller uden brus og hvem der skulle have vin eller juice – uden at spørge en eneste gang i løbet af middagen, og uden at lave en eneste fejl. Der var virkelig styr på de små detaljer.

Noma er ikke en billig oplevelse, men en oplevelse der er pengene værd.

Foto: Stemningsbillede fra Noma

Vores vurdering:

  • Mad  8/10
  • Drikkevarer 8/10
  • Serviceniveau 10/10
  • Omgivelser 10/10
  • Valuta for pengene 9/10
  • Samlet bedømmelse 9/10

Forventningerne var høje men blev indfriet. Omgivelserne, præsentationen af maden og serviceniveauet var det, der gjorde aftenen helt speciel. Både maden og vinene var fantastiske, selv om vi ikke kunne lide det hele. Det eneste vi kan sætte en lille finger på er desserterne, som var lidt smagsneutrale, samt at juicemenuen ikke imponerede.

Foto: Dennis på vej til middag på Noma

At Noma flere gange er kåret til verdens bedste restaurant, kan vi sagtes forstå. Vi gik derfra stolte over at Noma er dansk – restauranten har formået at indarbejde en ’danskhed’ ind i alt hvad de gør, den ligger i deres dna, og Noma sætter Danmark på verdenskortet.

Foto: Vi gik fra Noma i mørke – godt tilfredse

Du kan læse om vores øvrige madoplevelser rundt omkring i verden her. Husk også at følge os på Facebook og Instagram, hvor vi løbende laver opdateringer, når vi er ude at rejse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *