Sikélaia – siciliansk toprestaurant i Milano

Sikélaia - Siciliensk Restaurant i Milano

Denne gang gik turen til Milano med vennerne fra vores gourmetklub. Udover at hygge os en forlænget weekend og se byen, var formålet at spise god italiensk mad. Vi fandt hurtigt frem til at der findes mange spændene muligheder i Milano, hvis man vil spise godt. I byen finder man bl.a. flere Michelin restauranter samt et hav af femstjernede hoteller med egne restauranter. Og så finder man Sikélaia, en siciliansk restaurant som ofte er blevet nævnt som kandidat til en Michelin stjerne. Vores valg lørdag aften faldt på netop denne restaurant, og det kom vi absolut ikke til at fortryde.

Ankomst til Sikélaia

Restauranten ligger i området Porta Nuova i centrum af Milano, tæt på metrostoppet Repubblica.

Ved ankomsten var det en sjov oplevelse, at vi fra gaden kunne se gennem de store gulv-til-loft vinduer direkte ind på de travle kokke i køkkenet. Til trods for at klokken allerede var rundet 19.30, var vi de første gæster. Et bevis på at folk spiser sent i Sydeuropa, for senere på aftenen var restauranten fuldt booket.

Midt i lokalet stod et stort og meget smukt opdækket bord. På midten af bordet stod en suppeskål til pynt, nærmest som et kunststykke, og en flot lysekrone hang over bordet. Bordet blev vores denne aften.

Bordopdækning

Inden vi satte os til bords faldt vi i snak med tjenerne, som spurgte til anledningen til vores besøg. Vi fortalte om vores gourmetklub, hvor vi i løbet af året mødes og laver god mad, og med jævne mellemrum besøger nogle gode restauranter rundt omkring i Europa.

Service i topklasse og en tjener der blev udfordret

Bestillingen af mad og drikkevarer blev noget af en ”tungen lige i munden” oplevelse for vores tjener. Vi ville alle på nær én person have restaurantens ’tasting menu’, som i høj grad var præget af fiskeretter. Den sidste person, som ikke kan lide fisk, foretræk at bestille fra à la carte menuen.

Tjeneren fangede dog hurtigt at han faktisk gerne ville have en ”tasting menu”, men uden fisk – og wupti, det fik han så specialdesignet, selvom den ikke var en del af menukortet. Andre i selskabet foretrak en anden dessert end den som fulgte med menuen – og nogle bestilte en ekstra dessert.

Menukort

De fleste af os ønskede vinmenuen, som passede til maden. Jeg og Jacob drikker ikke rødvin, så vi ville gerne have denne udskiftet med dessertvin – heller intet problem for vores fleksible tjener.

Serviceniveauet ved både ankomst, bestilling og under middagen var helt fantastisk og på et meget højt niveau. Til trods for alle vores ændringer til menuen og drikkevarerne lavede tjenerne ingen fejl. En service der efter vores mening var tre Michelin stjerner værdig!

Forretter – stegt blæksprutte og risotto med friske krydderurter

Den første appetizer vi fik serveret var en hjemmelavet kikærte snack, lavet med en masse spændene krydderier. God lille start, uden at imponere helt vildt.

Bagefter fik vi serveret lækkert brød. Vores ven Jesper havde ellers lært at bede om smør på Italiensk, for som han siger: ”smør smager bedst på brød”. Men i stedet for smør bragte tjeneren et lille bord med små dybe tallerkner, en olivenolie og siciliansk salt, hvilket tilsammen udgjorde restaurantens alternativ til den efterspurgte smør. Vores tjener varmede flasken med olie op i hånden og bad os alle dufte til olien.

Duften vagte minder til dengang vi stod på en lille togstation i Portugal, omgivet af oliventræer der duftede i hele byen, mens vi ventede på en taxa til en vingård – nå, det er et helt andet indlæg, som vi måske skriver engang i fremtiden. Tilbage til olien; sammen med salten smagte den skønt i kombination med det lækre brød, og Jesper kunne på denne baggrund acceptere at undvære sin smør.

Efterfølgende fik vi serveret ’calmari’, dvs. stegt blæksprutte. Helt personligt har jeg aldrig været vild med blæksprutte, da jeg ofte syntes konsistensen er gummiagtig og sej. Her fik jeg dog en helt anden oplevelse, for blæksprutten blev en af mine ynglingsretter ved denne middag. Blæksprutten blev serveret med lilla kartoffelchips, små kugler melon og forskellige krydderurter. En fantastisk smagsoplevelse.

Senere fik vi serveret amberjack (hvid fisk) med soltørrede tomater og krydderurter. For at gøre den rå fisk lidt mindre rå, blev der heldt kogende mandelvand udover fisken på tallerkenen. Retten smagte himmelsk, og de smagsfulde soltørrede tomater var prikken over i’et. Mundvandet løb virkelig i vand under denne servering.

Den sidste forret var en let risotto kogt på fiskefond med massere krydderurter, citron og frisk parmesan. Meget simpel og enkelt ret som smagte dejligt af citrus, og krydderurterne gav et godt pift til retten.

Til forretterne drak vi en let champagne fra Italien.

Hovedretter – Snapper samt Kalvefilet med asparges creme og chokolade

Vores menu indeholdte to forskellige hovedretter, og den første bestod bl.a. af en gammel kendning fra tidligere på aftenen – blæksprutte (dog tilberedt på en ny måde). Vi fik nemlig serveret en snappefilet med knust oliventapanade, kold Gazpachosuppe og blæksprutteringe marineret i lime. Denne ret smagt ret godt, og hverken fisken eller blæksprutten var tør eller gummiagtig. Gazpachoen passede dog ikke så godt til retten.

Den sidste hovedret blev endnu et højdepunkt på aftenen. Vi fik serveret en perfekt rød kalvefilet med aspargescreme, friske asparges, kantareller og en glace sauce på kalvefond. Kødet smeltede både på kniven og i munden. Kantarellerne var fantastiske og saucen gik direkte i mit hjerte, for hold op hvor var den lækker.

En lille detalje for hele middagen var også, at der hverken var salt eller peber på bordet, for restauranten var tro mod og stolt af sin mad, så de mente helt klart at have ramt de perfekte smagsnuancer. Dermed behøvede man som gæst ikke selv at smage maden til. Man kan tænke det er lidt arrogant, men vi tænkte nærmere at de havde noget at have det i. Ingen af os savnede salt eller peber på noget tidspunkt.

Hvordan vælger man den rigtig dessert? Hmm, man vælger vel bare dem alle

Tasting menuen havde allerede en forvalgt dessert bestående af risotto ost med en creme og marzipan, men ingen af os kunne beslutte sig for om dette var den rigtige dessert denne aften. Tjeneren spurgte om vi ikke bare skulle smage alle desserterne på menukortet. Der blev taget en hurtig beslutning og der blev sagt JA TAK.

Inden desserterne begyndte at vælte ind, fik vi som en overraskelse serveret en ”pre” dessert. Et virkelig fedt koncept – tænk at få dessert før desserten. We like. Den bestod af en lille portion sorbetis på en bund af valnød og creme. Dejlig frisk.

De tre forskellige desserter, som bordet skulle spise sig igennem, bestod – udover den nævnte risotto dessert – af en chokoladetallerken med fire forskellige chokoladeoplevelser og en limekage med friske jordbær.

Det sjove af det hele var, at flertallet synes bedst om risotto desserten – endnu engang viser det bare, at når restauranten laver en tasting menu, er der en grund til dette. Restauranterne vælger ofte de bedste retter ud, fordi man gerne vil ’vise dem frem’.

Dessertvinen var så god, at vi vil huske den i mange år frem. Der var tale om en ’Ben Ryé Passito di Pantelleria 2015’ fra Sicilien, som ifølge app’en Vivino er vurderet til en karakter på 4,5 ud af 5 mulige. Generelt fik vi god vin til maden, og da alle vinene kom fra Sicilien var restauranten tro mod det sicilianske koncept.

Efter middagen var vi alle tilpas mætte og i godt humør. På vej hjem talte vi om at det kunne være fantastisk at besøge Sicilien (for Jacobs vedkommende for anden gang). Der vil vi kunne smage på mere af den fantastiske mad, bestige vulkanen Etna og nyde endnu flere af deres fantastiske vine. Så hvem ved, måske vil vi snart planlægge en rejse dertil.

Samlet vurdering af Sikélaia

At Sikélaia ikke endnu har en Michelin stjerne er en gåde. Vi har spist mange steder i verden og på mange gode og mindre gode restauranter, men Sikélaia er blandt de bedste. Vi vil til hver en tid anbefale restauranten, hvis du skal en tur til Milano.

Vores vurdering:

Mad                                    08/10

Drikkevarer                        08/10

Serviceniveau                   09/10

Omgivelserne                    07/10

Valuta for pengene           10/10

Samlet bedømmelse         09/10

Vi oplevede et serviceniveau i topklasse, stor fleksibilitet og den nødvendige opmærksomhed. Maden kunne der ikke sættes en finger på, og der var ikke en eneste ret vi ville have været foruden. Vinene var nøje udvalgt til maden, og de smagte fantastisk. Der blev fyldt godt op i glassene, så vi forlod bordet i ekstra højt humør, selv om vi kun drak fire glas (plus en Baileys til kaffen).

Omgivelserne føltes hyggelige og ’hjemlige’, for der var både suppeskåle, lysekroner, chatoller med porcelæn, gardiner og andre forskellige hyggelig indslag i restauranten.

Hele middagen kostede ca. 6.000 kr. for seks mennesker, og der blev ikke sparet på noget. Det synes vi er en god pris for en så fantastisk madoplevelse.

Hvordan vi planlagde besøget

Vi reserverede hjemmefra bord på restauranten, som I kan finde her. Vi måtte dog efterfølgende skrive en mail til restauranten for at få bekræftet reservationen, da vi ikke forstod reserveringsbekræftelsen, som stod på italiensk. Forinden havde vi tjekket restauranten ud på Tripadvisor, som også har gode billeder og anmeldelser af stedet.

Vi fløj med Easyjet til Milano, og vi havde bestilt billetterne via momondo.dk. Da maden var i fokus valgte vi med Ibis Centro Milano et lidt billigere hotel end normalt, men hotellet har en fin standard og er rigtig fint til prisen. Hotellet ligger i gåafstand fra Milano hovedbanegård og kun 800 meter fra Sikélaia.

Samlet set kostede turen os ca. 2.300 kr. per person inklusive flybilletter, tog mellem lufthavnen og hotellet samt besøget på Sikélaia.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *